Sdílené kolo, auto, elektrokoloběžku a teď už i elektroskútr si můžete půjčit v Českých Budějovicích

14. duben 2023 08:40

Ke službám sdílené dopravy v Českých Budějovicích přibyly elektroskútry. Ty dosud bylo možné využívat pouze v Praze. Radnice moderní způsoby pohybu po městě podporuje, k některým má ale stále výhrady.

„Na svém mobilním telefonu otevřu aplikaci. Stisknu tlačítko Otevřít box na helmu, vyndám helmu, nasadím, box zavřu. A potom mohu skútr nastartovat stisknutím tlačítka,“ ukazuje Tibor Varga ze společnosti GoDrive, jakým způsobem využít sdílený elektroskútr.

„Tím jsem vlastně připraven bez klíčku vyrazit na cestu. Jízdu ukončím stejným způsobem, pouze tlačítky v aplikaci. Vrátím helmu a dokončím výpůjčku,“ dodává. Každý uživatel musí být starší 18 let a musí být držitelem řidičského oprávnění skupiny B, tyto dvě podmínky provozovatelé kontrolují.

Firma ve městě už před pěti lety spustila takzvaný carsharing, tedy sdílená auta. Podle jednatele Ondřeje Zenkla se tím částečně snaží přispět ke zlepšení dopravní situace. „Budějovice jsou vnímány jako dopravně problematické, takže se snažíme nabídnout nějakou alternativu,“ říká.

Čtěte také

Jako první se v Českých Budějovicích v roce 2015 objevila sdílená kola. Před necelými dvěma lety v létě pak přibyly sdílené elektroloběžky, které byly od počátku problematické. Náměstek primátorky Lubomír Bureš přiznává, že s jejich provozem radnice pořád úplně spokojená není.

Stále schází potřebný právní rámec. „Ve sněmovně se chystá legislativa, která by umožňovala regulaci. My tlačíme i na ty provozovatele, aby tady měli dostatečný personál, aby projížděli město a rovnali ty koloběžky. Úplně se to nedaří k naší spokojenosti a hledáme cesty, jak občanům tu možnost dát, ale je to problém,“ uvádí Lubomír Bureš.

Odlišně situaci vnímá zastupitel a bývalý městský cyklokoordinátor Lukáš Bajt. „Je znát, že postupem času se problémy s koloběžkami zmenšily. Lidé si na to zvykli, nastavily se nějaké podmínky a vidím to pozitivně. Druhý fakt je ten, že uživatelé se naučili koloběžky používat,“ komentuje.

Sdílené skútry je nutné parkovat na stáních pro auta. Problémů s tím spojených se firma neobává. V krajském městě se dají nově využívat i sdílená elektrokola, zatím ale jen ve zkušebním režimu.

Spustit audio

Související