Připomínku jihočeských vystoupení Big Bandu Gustava Broma přináší Koncertní ozvěny

Sté výročí narození kapelníka, hudebníka, autora i zpěváka Gustava Broma uctíme v Koncertních ozvěnách výběrem ze dvou jihočeských vystoupení znamenitého orchestru, který nese hrdě jeho jméno. Rozhlasový Big Band Gustava Broma po jeho smrti vede Vlado Valovič, jehož určil sám slavný zakladatel.

Nejprve jsme připravili maličký výběr z vystoupení Bromovců pod vedením Vladimíra Valoviče pod širým nebem v rámci festivalu Třeboňská nocturna 10. července 2015, a to s trojící klasických swingových šlágrů, vesměs proslavených orchestrem Glenna Millera, American Patrol, A String of Pearls a nakonec In the Mood.

V druhé půlce pořadu se přesuneme ještě blíž k současnosti. 25. září 2018 se uskutečnil, tentokrát zcela v režii Českého rozhlasu České Budějovice, koncert v Divadle Fráni Šrámka v Písku.

Čtěte také

Jeho velice milou zvláštností byl blok čtyř písniček interpretovaných jihočeskou zpěvačkou Petrou Chlebníčkovou, mimo jiné dlouholetou sólistkou našeho Rozhlasového swingového orchestru.  V podání Petry Chlebníčkové si můžete poslechnout několik osvědčený swingových standardů, včetně  stařičkého songu Richarda Rodgerse a Lorenze Harta Thou Swell nebo české verze písničky spjaté především s Natem Kingem Colem I Love You For Sentimental Reasons.

Mimochodem, jihočeské koncerty Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma organizované Českým rozhlasem České Budějovice mají už dobrou tradici. Ten další by se měl konat v českokrumlovském divadle 12. října i s oblíbenou zpěvačkou Dashou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.