Několik přání aneb Mám život hrozně rád. První vzpomínka na koncert Václava Marka a Blue Star

„Jsme rádi, že nám předcházející generace zanechaly dědictví, které má melodii, harmonii a rytmus.“ Autorem těchto slov plných úcty k hudební minulosti a písničkám z 30. a 40. let minulého století je akordeonista Václav Marek.

Ten už od roku 1999 vede soubor Blue Star, který zpřístupňuje i dnešním posluchačům starý dobrý zámořský a hlavně domácí swing a s ním spojené české filmové šlágry.

Blue Star se pohybuje v podobném stylovém prostoru jako Melody Makers Ondřeje Havelky nebo posluchačům Českého rozhlasu České Budějovice dobře známé vokální kvarteto the Swings. Ostatně jeden z jeho členů, Pavel Švestka, zpívá a hraje na housle s kapelou Blue Star.

Čtěte také

Za svou dvaadvacetiletou existenci natočila kapela Blue Star sedm alb a odehrála mnoho koncertů doma i v zahraničí. A jeden z nich, nazvaný Několik přání aneb Mám život hrozně rád, se konal v říjnu roku 2013 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Byl odvysílán na rozhlasové stanici v premiéře o vánočních svátcích téhož roku.

Teď se ještě jednou můžete k tomuto pěknému nostalgickému vystoupení Václava Marka a jeho Blue Star vrátit. Slovem elegantně provází kapelníkův bratr Milan Marek a první část záznamu vystoupení přináší v novějším provedení letité domácí evergreeny jako Dívko v modrém, Měsíc to zavinil, Miláček (Bel Ami) nebo Oči čokoládové, při jejichž poslechu vytanou vzpomínky na nejeden pamětnický český film.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související