Ještě jednou s Jiřím Suchým a tentokrát i se „semaforským“ pozdravem SOČRu z dalekého Japonska

Na svátek svatého Jiří jsme v rámci Koncertních ozvěn od Tří lvů přinesli první část záznamu z atraktivního a svým způsobem unikátního vystoupení naprosto mimořádné osobnosti české vkusné zábavy a kultury vůbec, Jiřího Suchého, kterého čeká letos na začátku října velké životní jubileum – devadesátiny.

Koncert se konal na začátku léta před necelými šesti roky v rámci 24. ročníku festivalu Okolo Třeboně na zámeckém nádvoří. Neobyčejnost spočívala nejenom v hlavním aktérovi koncertu, tedy v Jiřím Suchém, a velmi příjemném výběru semaforské písničkové klasiky, ale také v tom, že jej až na pianistu Jiřího Svobodu doprovodili pro konkrétní večer zvolení jihočeští hudebníci: bandžista a hráč na foukací harmoniku Vladimír Šamalík, kytarista a mandolinista Jiří Mach a basista Vit Zavadil. S nimi se Jiří Suchý setkal na pódiu vůbec poprvé!

Čtěte také

A také koncert přinesl jedno překvapení pro publikum, které nachystal ředitel festivalu a zároveň violoncellista Symfonického orchestru Českého rozhlasu Pavel Barnáš, který byl v tu dobu s tímto úctyhodným ansámblem na koncertním zájezdu v Japonsku.

S ostatními kolegy z orchestru z úcty k panu Jiřímu Suchému a přirozeně i autorskému nadání Jiřího Šlitra nastudoval legendární Babetu. Byl to velmi milý nápad a Pavel Barnáš v Koncertních ozvěnách na „semaforský“ pozdrav SOČRu z Japonska zavzpomínal.

K tomu lze připojit doušku, že ten příjemně překvapivý hudební videovstup SOČRu vtipně slovně uvedl moderátor festivalu, bohužel již nežijící Dušan Vančura ze slavného Spirituál kvintetu, a tak Koncertní ozvěny jsou zároveň vlastně i malou vzpomínku na něj. Ale hlavně přehlídkou nezapomenutelných písniček v podání Jiřího Suchého jako Marnivá sestřenice, Melancholické blues, Jó, to jsem ještě žil, Babeta, Na shledanou a Hluboká vráska.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.