Spolektiv i s hosty a bývalými členy třicet let od svého vzniku

Koncert, to nejsou z pohledu posluchače chvíle prožité na sedadle, ale také následné emoce a vzpomínky. Rozhlasové koncerty mají výhodu, že jsou zaznamenány a odvysílány. V říjnu roku 2018 slavila výborná folk-rocková skupina Spolektiv i s hosty a bývalými členy třicet let od vzniku ve Studiovém sále ČRo ČB. První díl malého výběru z památného jubilantského koncertu pro vás připravil Jiří Kasal.

Málokdy se stává, že ten druhý život kapely, která se rozhodla po mnoha létech navázat na svou minulost, je podobně hodnotný, ale ještě jinak zajímavý než ten první. To je nejspíše případ pozoruhodné jihočeské folk-rockové kapely Spolektiv.

Tato kapela vznikla ze studentů Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích v dubnu 1988. Rychle  si udělala dobré jméno na domácí folkové scéně a s příznivým ohlasem vystoupila na domácích prestižních přehlídkách a festivalech - Porta, Zahrada Strážnice, Prázdniny v Telči, Folkové prázdniny a  dalších.

V roce 1993 získala v Brně celostátní interpretační Portu a o rok později natočila CD …a ticho v sobě. Před vánočními svátky roku 1995 se Spolektiv rozpadl, aby se po necelých dvaceti letech navázal na dobré časy ve složení Jarda Hnízdil (zpěv, kytary, akordeon), Martin Jančura (zpěv, kytary, perkuse), Renata Švecová (zpěv a perkuse), Tonda Vidlák (saxofony, klarinet, flétny, dechový syntezátor) s tehdy novým členem, baskytaristou Jiřím Regáskem. 

Ale přidal tomu rozhodně něco navíc:

V průběhu  roku 2014 se Spolektiv vrátil na koncertní pódia a na sklonu února následujícího se roku znovuzrozený Spolektiv představil úspěšným koncertem i ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Pak ještě u nás hostoval na šestém ročníku koncertu Houpací kůň u Tří lvů a v říjnu roku 2018 Spolektiv se vrátil do míst, kde mnoha léty natáčel, znovu, aby i s hosty-bývalými členy také oslavil třicet let od svého vzniku.  

Tehdy kapelník Jaroslav Hnízdil řekl: „V devadesátých letech minulého století se o nás sem tam tvrdilo, že jsme předběhli dobu, že jsme nadčasoví. Já mám teď po letech pocit, že se to tak nějak seběhlo a hudebním výrazem jsme se stali pro posluchači čitelnějšími a že nám rozumí."

To platilo  právě i o jubilantském koncertu Spolektivu z října roku 2018 v Českém rozhlasu České Budějovice, v jehož studiu, mimochodem, tato kapela již v devadesátých letech natáčela. Malý výběr z tohoto koncertu vám nabídneme v působivé  kombinaci folku, rocku, šansonu a jazzu  k poslechu ve dvou po sobě jdoucích půlhodinkách.

A už v té první se v roli hostů představili bývalí členové Spolektivu - flétnista Vladimír Světlík, houslista i zpěvák Lukáš Holec a také jako textař bývalý baskytarista této neobyčejné formace Zdeněk Zajíček, nynější českobudějovický rozhlasový redaktor.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.