Rekordní počet muzikantů byl na pódiu při koncertu Jihočeského symfonického big bandu

Pořad Koncertní ozvěny od Tří lvů tentokrát přináší jednu mimohudební mimořádnost, a vlastně i rekord. Jsou tomu dva roky, co ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice naladily své nástroje čtyři desítky muzikantů různých generací, ale především toho nižšího věku, aby svým výkonem i zvoleným repertoárem zaujali nadšené publikum.

Máme na mysli vystoupení Jihočeského symfonického big bandu pod taktovkou Jana Meisla na jaře roku 2019.

Tento orchestr vznikl před jedenácti roky z iniciativy klarinetisty Davida Přibyla na půdě Jihočeské univerzity s názvem Jihočeský univerzitní orchestr nestálého nástrojového obsazení. Hrál vesměs klasický repertoár.

Současnou podobu dal ansámblu o několik roků později Jan Meisl, rodák z moravského Kyjova, komponista, hráč na akordeon i pedagog, který posun směrem k Jihočeskému symfonickému big bandu vysvětlil těmito slovy: „V orchestru se objevilo tolik dechových nástrojů, že jsme zkusili zařadit první bigbandové skladby, které byly obohaceny o smyčcové nástroje, flétny, klarinety a lesní rohy.“

Jakkoliv je repertoár souboru široký, a zahrnuje i vokální složky, dominují v něm především dva směry: swingový, respektive jazzový a filmový.

A pro tuto první rozhlasovou vzpomínku na zajímavý koncert Jihočeského symfonického big bandu jsme vybrali víceméně orchestrální swingovou polovinu, kterou ozdobí millerovky In The Mood nebo Moonlight Serenade a třeba hit orchestru Dukea Ellingtona Take The „A“ Train.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související