Prevent v Prachaticích pracuje se závislými. Mimo jiné je motivuje k tomu, aby neodhazovali použité stříkačky

22. květen 2024 11:14

Česko patří mezi země s nejvyšší konzumací alkoholu. Roční spotřeba je podle dat Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti 10 litrů etanolu na jednoho obyvatele, a to včetně dětí a seniorů. Na stále rostoucím počtu klientů to vidí také prachatická pobočka organizace Prevent 99, která pracuje s lidmi závislými na drogách i alkoholu. Nově jim nabízí prostory, kde si uvaří nebo třeba zašijí oblečení.

Kontaktní centrum Prevent 99 v Prachaticích využívá zhruba půl roku nové prostory. „Máme tu novou místnost na sociálně terapeutické aktivity, kde si klienti můžou dvakrát v týdnu uvařit nebo upéct. Suroviny si buď donesou, nebo využijí základní potraviny, které tu máme – těstoviny, rýži, cukr, mléko, konzervy, olej. Také si tady můžou půjčit knížky a číst, máme i šicí stroj, takže si můžou spravit oblečení,“ ukazuje vedoucí zařízení Hana Bauerová.

Klienti v centru vaří, odpočívají, využívají počítač a pracovníci s nimi díky tomu stráví víc času, kdy jim mohou pomoci řešit jejich problémy. „Chodí sem lidé, kteří jsou závislí na nelegálních návykových látkách, ale i na legálních, jako je alkohol. Těch nám teď bohužel přibývá. S alkoholismem je navíc často spojeno bezdomovectví, takže jsou to lidé bez přístřeší,“ popisuje Hana Bauerová.

Asi nejznámější službou kontaktního centra je výměna injekčních stříkaček. „Použité nám hodí tady do infekčního odpadu, který máme v lednici, jak má být správně uskladněný. A za ty špinavé mu vydáme stejný počet čistých,“ vysvětluje pracovnice Jarmila Hanzalová.

Čtěte také

Cílem služby je ochrana společnosti. „Kdyby tady tato služba nebyla, tak stříkačky zůstávají venku, v parcích a podobně. Takhle jsou klienti motivováni, že za použité stříkačky dostanou nové, tím pomáháme chránit společnost od infekcí,“ vysvětluje Jarmila Hanzalová.

Bojovat proti infekcím a nemocem se Prevent 99 snaží také testováním. Klienti dochází každé tři měsíce na test, který může odhalit například syfilis, žloutenku nebo HIV. „Podařilo se nám několik záchytů. Je to hlavně žloutenka, ale měli jsme i záchyt nemoci syfilis a koncem roku 2023 jsme zachytili HIV,“ uvádí vedoucí Hana Bauerová.

Kontaktní centrum Prevent Prachatice se zaměřuje na lidi, kteří jsou závislí na legálních i nelegálních drogách. Celkem má ročně v péči přes 200 klientů, nejvíc jich je závislých na pervitinu a opiátech.

Spustit audio

Související