Pak už jsem nikdy nezvracel… Zdraví každého, kdo si odepře alkohol, se zlepší, potvrzují Anonymní alkoholici

2. únor 2024

Začal Suchej únor. Tato ryze česká iniciativa už se postupně rozšiřuje dál, čtvrtým rokem se drží také na Slovensku. Podle odhadů se u nás letos zapojí milion účastníků. Co jim devětadvacet dnů bez alkoholu přinese? Odpovídají členové podpůrné skupiny Anonymní alkoholici Jiří a Bohuslav.

„Tělo si odpočine. Člověk začne lépe spát, krátkodobě se zlepší jeho finanční situace. Kdo už je větší pijan, ten si například dopřeje i ostropestřec mariánský, aby si vyladil játra. A velká většina lidí dotáhne Suchej únor do úspěšného konce,“ konstatuje Bohuslav.

Sám už abstinuje 24 let. Jeho kolega Jiří ještě o rok déle. Právě on kdysi pomohl kamarádu Bohouškovi z mokré čtvrti ven. Jeho vlastní zkušenost je následující: „Měsíc je na velké výsledky krátká doba. Ale já, od té doby, co jsem přestal pít, jsem neměl nikdy průjem a už jsem nikdy nezvracel. To je samo o sobě nádhera.“

Jiří trpěl po alkoholu silnými nevolnostmi. Přesto poté, co se mu udělalo dobře, měl vždy potřebu znovu se opít. Až když se za své alkoholové excesy nesmírně styděl, rozhodl se přestat. „Ocituju profesora Nešpora,“ říká k Suchýmu únoru, „ať si to každý vyzkouší a porovná s tím mokrým lednem. A pak ať si v březnu řekne, co bylo lepší. Pokud Suchej únor, ať v té abstinenci pokračuje dál.“

Abstinující muži potvrzují, že zdravotní stav každého, kdo si alkohol odepře, se zlepší. „To stoprocentně. Zvláště je to vidět na ženách, jak se změní vzhledově. Někdy mezi nás Anonymní alkoholiky přijdou ženy – trosky. Vypadají o deset, patnáct let starší než pak po čase, kdy nepijí. Najednou jsou z nich hezké ženské,“ shodují se.

Abstinencí se dá dokonce i shodit pár kilo. „I to mohu potvrdit,“ reaguje Jiří, „když jsem přestal pít, tak jsem každý měsíc ubral jedno kilo. To bylo moc moc příjemné. Až o hodně později, když jsem měl práci, kde bylo hodně dobrého jídla, jsem zase přibral. Ale to už vlastní vinou.“

Čtěte také

Úspěšnost Suchýho února závisí na vůli každého jednotlivce. „Jsou i lidé, kteří pijí hodně a řeknou: Já si dám Suchej únor. A opravdu ho dají, ale se zaťatými pěstmi a zkřiveným obličejem. Jenže pak si vezmou týden dovolené a vylijí si hlavu,“ popisuje Bohuslav.

Z cesty do pekel se sám zkoušel dostat několikrát. V jeho případě pomohl až pád na dno. A jak říká, každý ho má jinde. Cesta k trvalé abstinenci totiž není lemovaná jen benefity, ale i dosud neřešenými osobními problémy.

„K trvalé abstinenci vede cesta přes medicínu, adiktologii, terapeuty, terapeutické kluby nebo podpůrné skupiny, jako jsme my Anonymní alkoholici. A je to cesta pro ty, kteří to myslí vážně. Třeba i díky tomu, že zvládli Suchej únor, uvěří, že si to mohou udržet,“ uzavírá Bohuslav.

V České republice funguje 72 skupin Anonymních alkoholiků. V jižních Čechách se scházejí v Českých Budějovicích, Písku, Táboře, Strakonicích a Jindřichově Hradci. Existují i internetové chatovací skupiny, včetně telefonické linky pro okamžitou podporu. Podrobnosti nabízí web Anonymních alkoholiků. Na odkazu suchejunor.cz je zase užitečný „test nezávislosti“.

Celý rozhovor s Anonymními alkoholiky Bohuslavem a Jiřím si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.