Od řízených experimentů s LSD k protinávykové léčebně. Slavný „Červeňák“ funguje už 55 let

30. srpen 2021

Psychiatrická léčebna Červený Dvůr na Českokrumlovsku pomáhá lidem se závislostmi na alkoholu, na dalších návykových látkách, ale také na patologickém hráčství – a to nejenom na automatech, ale nově i na on-line hrách a internetu.

Historickým paradoxem je, že vznikla za účelem, který k závislosti může vést. „Ten začátek byl velmi zajímavý a je to asi nejbarvitější období naší historie. Já jsem mluvil s doktorem Vladimírem Řezníčkem, který založil léčebnu v roce 1966. Byl to pražský psychiatr, původně psychoanalytik, který hledal nějaké místo v republice, kde by léčil pomocí LSD,“ vysvětluje Jiří Dvořáček, současný ředitel léčebny.

Primář Jiří Dvořáček v areálu zámeckého parku psychiatrické léčebny Červený Dvůr

„Našel opuštěný zámek před zničením u Českého Krumlova. A ještě se to sešlo s tím, že na tehdejším národním výboru byl osvícený člověk, který vznik léčebny podpořil,“ dodává.

Původní záměr řízeného experimentu s léčbou psychiatrických pacientů pomocí LSD se poměrně rychle vytratil. „A celkem náhodně se stalo, že docent Jaroslav Skála půjčil do Červeného Dvora závislé pacienty z Apolináře. To nakonec určilo zaměření léčebny na celý její budoucí život,“ líčí Jiří Dvořáček.

Vedle zaměření se změnilo i vzezření areálu. Ještě na konci 50. let byl někdejší schwarzenberský majetek v žalostném stavu. „Budovy silně chátrají a pustnou. Střechy potřebují překrytí, okna i dveře jsou vyvaleny a vytlučeny. I kdysi krásný park je v neutěšeném stavu, cesty těžkými vozidly hluboko rozryté, dobytek zničil porosty rododendronů. Všechno svědčí o tom, že to nemá žádného hospodáře,“ napsali tehdy ve své alarmující zprávě památkáři.

Záchrana se zdála nemožná, 48 předchozích záměrů padlo, až čtyřicátý devátý – léčebna – vedl postupně k dnešnímu stavu s opravenými budovami a znovu zvelebeným parkem.

Čtěte také

„Já bych to rozdělil na tři období. To první bylo nadšenecké. Ve státě nebylo moc peněz na takové věci a hrozně dlouho se plánovalo, poslal se požadavek a za deset patnáct let možná něco přišlo. Takže první období bylo ve znamení svépomoci. Pacienti s personálem se snažili rozbité prostředí nějak vylepšovat,“ vypráví ředitel.

Druhé období se podle něj podobalo v tom, že pořád nebyly peníze, ale lišilo se tím, že nahoře to nikoho moc nezajímalo. „A tak naši předchůdci raději příliš nevykřikovali, aby nebyli vyhnáni úplně. A třetí období, to je současnost, kdy jsme dokázali budovy opravit a Červený Dvůr vrátit do původního stavu,“ uvádí.

Dnes už opět krásný areál Červeného Dvora rozhodně stojí za návštěvu. Ačkoli tu vynucenou, hospitalizační, si většinou nepřejeme.

Ředitel Jiří Dvořáček ale v rozhovoru s Evou Kadlčákovou řekl i to, že pobytu v zařízení se nikdo bát nemusí. Léčebna funguje na komunitní bázi a každé odvykací kúře předchází vzájemná dohoda. Celý rozhovor si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.