V léčebně Červený Dvůr se sešli bývalí pacienti. Někteří abstinují i 45 let

7. září 2019 10:27

Přes 45 let abstinuje Ivan Štublajter, který se zbavil závislosti na alkoholu v jihočeském Červeném Dvoře. On a další úspěšní pacienti se v léčebně u Chvalšin na Českokrumlovsku už potřicáté sešli na pravidelném srazu.

Na jednom místě se tak potkali lidé v léčbě a abstinující bývalí klienti se svými rodinami. „S každým srazem přijíždí víc lidí, už jsme si zvykli, že máme tak 750 až 800 účastníků,“ říká primář Jiří Dvořáček.

Akce má podle něj velký smysl. „Pro naše pacienty je to absolutně věrohodná ukázka toho, že abstinovat lze a že lidi, co abstinují, nejsou žádní zoufalci, ale že vypadají dobře a jejich životy  se krásně rozběhly,“ vysvětluje.

Sraz ale léčebna nepořádá jen kvůli současným pacientům. „Děláme to i pro bývalé pacienty, protože je nikdo pořádně už po letech neocení, bere se to jako samozřejmost. A pak to děláme také kvůli sobě, abychom viděli, že ta práce má smysl, a načerpali energii,“ dodává.

Čtěte také

Účastníkem sjezdu byl i sedmdesátník Ivan Štublajter pocházející ze slovenského Brezna. „Byl jsem závislý na alkoholu. Abstinuji 45 roků a sedm měsíců. V únoru 1974 jsem nastoupil do Červeného Dvora, kde jsem začal nový život,“ vypráví.

„Je to, jako kdybych se vracel do rodného hnízda po dlouhých letech. Mrzí mě ale, že je tu v současné době na léčbě moc mladých lidí. Když jsem tu byl já, byla ta věková hranice přes třicet let, ale teď je to do dvaceti, pětadvaceti let,“ doplňuje.

Organizace setkání stovek pacientů a jejich rodin je zaměstnance Červeného Dvora náročná a narušuje chod léčebny. Proto bude další setkání až za několik let.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související