Devadesát procent lidí závislých na sportovních sázkách je z prostředí fotbalu

10. září 2019 11:56

Dluhy, zničené rodinné vztahy i sebevražda. To jsou nejčastější důsledky závislosti na sportovním sázení. Podle tříletého průzkumu specializované poradny Prevent v Českých Budějovicích, který má Český rozhlas k dispozici, je 90 procent lidí s touto závislostí z prostředí fotbalu.

Třetinu tvoří hráči mezi šestnácti a dvaceti lety. „Já jsem už sázel na střední škole. Mezi patnácti a osmnácti lety to bylo přes sázkovou kancelář, kde mi vsadili starší kamarádi,“ vzpomíná pětatřicetiletý fotbalista Lukáš. Podle svých slov ale závislost drží na uzdě, naposledy prohrál při on-line sázení necelou stokorunu.

Jiný příběh je bývalý hráč prvoligového Dynama, který si nepřeje zveřejnit své jméno. Kvůli penězům na sázky kradl, prohrál stovky tisíc a ze závislosti mu pomohlo až léčení.

„Začal to být problém v době, kdy jsem nastoupil do práce. K tomu jsem pořád dělal fotbal, takže jsem stále měl příjem ze sportu. Problém u mě byl, že jsem u sebe měl peníze. Ze začátku jsem vsadil třeba tři sta, pak pětistovku, tisíc a potom už to šlo do větších částek,“ popisuje.

Často o problému nikdo nemá ani ponětí

Sázel prakticky už od školy. „Jakmile vám je osmnáct, tak není problém se někde zaregistrovat, aniž by o tom věděli rodiče. Vlastně ani nemusíte navštívit sázkovou kancelář, stačí, když máte vlastní bankovní účet. A nikdo nemusí mít ani ponětí, že máte nějaký problém, jako to bylo u mě. Přitom můžete dopadnout strašně špatně,“ dodává.

Českobudějovická poradna pro nelátkové závislosti Prevent eviduje ročně sto klientů. Teď má v péči 90 rodin sázkařů, s kterými řeší finanční problémy. V průměru jeden hráč dluží 600 tisíc korun. „Vzápětí za tím jsou rozpady rodin, nedůvěra, rozvody. Těch problémů to nese spoustu,“ připomíná šéf poradny Jiří Koreš.

Čtěte také

Fotbalisté jsou podle něj rizikovou skupinou, protože se v prostředí sportu pohybují. „Prostě tomu rozumí, sledují ten sport. Ti hráči říkají, že sázení do fotbalu patří, že je to takový standart v kabinách, je to téma hovoru, předává se to ze starších generací,“ říká.

Velký vliv vidí Jiří Koreš také v reklamě. „Sázkové společnosti podporují ten sport, vidíme v televizi reklamy na sázení, během sportovního utkání jsou komerční přestávky, kde se dozvíte, jak vsadit, je to je prostě neoddělitelná součást toho sportu,“ dodává.

Na  nepříznivé statistiky reagují už i fotbalové kluby. Jako první se k preventivnímu programu pro hráče přihlásilo českobudějovické Dynamo. „Pro naše dorostenecké kategorie formou přednášek o tomhle problému, na úrovni žákovských kategorií akcemi pro rodiče i hráče,“ potvrzuje sportovní ředitel mládežnické akademie Dynama Petr Benát. S prevencí chce začít i Jihočeský fotbalový svaz.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související