Nikotinové sáčky neobsahují rakovinotvorné látky, ale zase mohou rychleji rozvinout závislost, varuje odborník

27. únor 2024

„Dětské“ drogy jsou tématem pořadu Zdravíčko. Co je to v poslední době stále častěji zmiňovaný kratom, HHC, co udělají s našimi potomky energetické nápoje a co obsahují nikotinové sáčky, vysvětluje psychiatr Vojtěch Prášil z léčebny Červený dvůr.

Jedním z produktů, které mladiství užívají, jsou nikotinové sáčky. Nikotin se z nich dostává do těla ústy, uživatel obvykle sáček umístí pod ret. „Může se jednat o klasický nikotinový sáček s obsahem tabáku, nebo o nový produkt, který se v posledních letech šíří, a to jsou nikotinové sáčky beztabákové,“ upřesňuje Vojtěch Prášil.

To, že nové typy sáčků neobsahují tabák, podle něj možná zní skvěle, ale stále se jedná o návykovou látku. „Jsou to produkty s nikotinem, které stejně jako klasické i elektronické cigarety vyvolávají závislost na nikotinu. Ale je pravda, alespoň jak se to dosud jeví, že zdravotní rizika alternativ klasických cigaret, to znamená elektronických cigaret a nikotinových sáčků, jsou prostě nižší,“ říká.

Čtěte také

U alternativ klasických cigaret totiž chybí hoření, a tím pádem celá řada karcinogenních látek, které způsobují například rakovinu plic. Uvádí se ale, že obsah nikotinu v sáčcích je násobně vyšší, což vede k rychlejší závislosti na nikotinu.

Psychiatr Vojtěch Prášil to potvrzuje. „Ano, je popisováno, že při užívání nikotinových sáčků může snáz a rychleji dojít k rozvoji závislosti. Také se ukazuje, že ty vyšší koncentrace nikotinu mohou i rychleji vyvolat výraznější odvykací stavy, to znamená potřebu znovu si do těla nikotin dostat,“ uvádí.

Závislost na nikotinu podle něj patří k těm, ze kterých se nejhůř uniká. U elektronických cigaret také záleží na náplni. Nemusí být jenom nikotinová, může jít i o HHC nebo THCP, což jsou uměle vyrobené kanabinoidy, tedy obdoba marihuany.

A co je to ten kratom? Jak moc je nebezpečný? Poslechněte si celý pořad Zdravíčko s psychiatrem Vojtěchem Prášilem, který zmiňuje i energetické nápoje nebo kombinace redukčních diet s drogami, které brání chuti k jídlu.

Spustit audio

Související