Prášek z kořene maka, který byl dříve vyhrazen pouze pro šlechtu, podporuje plodnost

Ve vysokých nadmořských výškách v extrémních klimatických podmínkách roste podzemní hlíza maka. Je známa již tisíce let pro své posilující účinky a schopnost upravovat a harmonizovat hormonální systém.

Maka patří mezi košťálové zeleniny. Je velmi bohatá na minerály jako železo, zinek, jód, vápník, měď, hořčík nebo draslík, vitaminy A, C, B a také na rostlinné steroly, které jsou biochemicky podobné hormonům jako estrogen, progesteron a testosteron.

V současnosti existuje 13 barevných odrůd maky, které obsahují různé ingredience pozitivně ovlivňující lidské zdraví. Domorodí obyvatelé však užívali převážně lokálně se vyskytující maku a míchali ji v jeden prášek. Podobně je maka dostupná dnes pro nás – seženete ji v obchodech se zdravou výživou jako sušený mletý prášek.

Za starých časů inčtí válečníci konzumovali maku na podporu odolnosti a síly předtím, než šli do bitvy. Maka byla tak hodnotná, že se používala i jako měna a v určitou dobu byla vyhrazena pouze pro nejvyšší inckou šlechtu. Také v současné době může podpořit vitalitu, energii a odolnost, a proto je někdy nazývána „peruánským ženšenem“. Místo bitev se hodí na podporu sportovních výkonů, protože vyživuje nadledvinky, které zajišťují příliv energie a testosteronu.

Pomocník ve stresu a při nemoci

Maka je podobně jako lékořice a ženšen jednou z mála rostlin, které mohou přímo měnit vyváženost hormonů, aby organismu pomohly přizpůsobit se stresu nebo nemoci. Hormonální systém totiž stojí v první linii, když dojde na stres a jeho následky v těle člověka. Pokud se zvyšuje množství stresových hormonů v těle, můžete trpět zadržováním tekutin, stálou úzkostí, nadváhou, sníženou imunitou. Maka je pomocníkem v takové situaci!

Pomáhá tělu v produkci vlastních hormonů, zvyšuje a snižuje jejich úroveň podle individuálních potřeb. Stejně tak je důležitá jako přirozená hormonální substituční léčba při perimenopauze a menopauze.

Na univerzitě v Austrálii podávali ženám v perimenopauze maku maku po dobu čtyř měsíců a zaznamenali celou řadu pozitivních zdravotních účinků včetně hubnutí, snížení krevního tlaku, zlepšení obsahu železa. Ženám se zvýšil obsah hormonů a zaznamenaly méně návalů, nočního pocení, deprese, úzkosti, nervozity a nespavosti.

Čtěte také

Maka podporuje plodnost zvyšováním sexuálních hormonů a podporuje také sexuální apetit. Jedná se tedy o afrodiziakum a přírodní viagru. Někteří mají za to, že tomu napomáhá obsah jedinečných mastných kyselin s dlouhým řetězcem, jako jsou makaeny a makamidy, které se zatím v jiných rostlinách nenalezly.

Tento andský poklad je také bohatý na vlákninu a rostlinné bílkoviny. Jako ostatní košťálové zeleniny chrání před rakovinou. Při citlivosti štítné žlázy je ale potřeba maku tepelně upravovat, jako to po staletí dělají obyvatelé And – maku vaří, restují, pečou nebo suší na prášek. Syrová maka může být hůře stravitelná a mohli bychom zaznamenat určité žaludeční potíže. Proto ji raději přidávejme do různých směsí, kaší a využívejme ji tepelně upravenou.

Začněte nejprve užívat jednou čajovou lžičku maky denně. Pokud ji dobře tolerujete bez vedlejších účinků, zvyšte dávku na jednu polévkovou lžíci. Pokud by se dávka ukázala jako příliš silná, mírně ji snižte na dvě čajové lžičky. Účinky sledujte po dobu dvou až tří týdnů. Po několika měsících užívání přerušte, aby si odpočinuly receptory pro vyhledávání maky a zabránilo se tak jejich uzavírání.

Ovesná kaše s jablkem, kokosem a makou

Ingredience
  • 2 až 3 lžíce ovesných vloček (necháme máčet přes noc ve vodě)
  • 1 oloupané na kousky pokrájené jablko
  • 1/3 šálku alternativního mléka (kokosové, mandlové)
  • skořice
  • strouhaný kokos
  • 1 lžíce prášku z kořene maka

Namočené vločky dáme do menšího kastrolu, přidáme ještě trochu vody, aby byly ponořené, a mléko na zjemnění a dochucení. Vsypeme lžíci prášku maky. Zahřejeme k bodu varu a vaříme na mírném plameni.

Průběžně mícháme, vsypeme kokos. Po přibližně 15 minutách se kousky jablek rozpadají. Přendáme do mističky, posypeme skořicí a případně i mletým lněným semínkem.

Májská horká čokoláda s makou a kurkumou

Ingredience
  • 1 hrnek alternativního mléka (mandlové, kokosové, nebo třeba i kozí)
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce prášku z maky
  • ¼ čajové lžičky mleté skořice
  • 1 polévková lžíce kurkumy
  • 1/8 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 vrchovatá lžička kokosového oleje
  • ¼ čajové lžičky kajenského pepře, případně také špetka soli
  • 1 čajová lžička medu, nebo několik kapek stévie

V menším kastrolu zahřejeme kokosový olej na velmi mírném plameni, orestujeme všechno koření kromě kakaa. Dáváme pozor na spálení.

Přidáme mléko a stejné množství vody, aby nápoj nebyl příliš těžký. Zahříváme a mícháme.

Mezitím si v mističce rozmícháme kakao s trochou zahřívané směsi, až se vytvoří homogenní pasta. Tu pak vlijeme do horkého kořeněného mléka, rozmícháme.

Přidáme med nebo stévii, případně špetku soli. Rozmícháme. Podáváme.

Spustit audio

Související