Poslední kousek zdi. Příběh o jedné cestě do minulosti od současné autorky Simony Bohaté

2. červen 2024

Jaromírovi je přes šedesát a podniká svoji „cestu do minulosti“. Vydává se do česko-rakouského pohraničí, do vesnice, kam na konci 50. let coby začínající učitel dostal umístěnku. Strávil tam tři roky. Po více než čtyřiceti letech se vrací do míst, kam vlastně nikdy nepatřil. Život tam byl drsný tehdy stejně jako teď…

Čte: Jiří Miroslav Valůšek
Napsala: Simona Bohatá
Dramaturgie: Dominik Mačas, Ivana Myšková
Zvukový mistr: Michal De Diana Boro
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 22. 3. 2023

Nostalgický příběh o jedné cestě do minulosti vznikl přímo pro Český rozhlas. Povídku Poslední kousek zdi napsala současná spisovatelka Simona Bohatá.

Ve studiu brněnského rozhlasu ji v režii Radima Nejedlého načetl herec Jiří Valůšek.

Simona Bohatá

Simona Bohatá (1965) se narodila v pražských Strašnicích a právě tam a na Žižkově prožila svoje dětství a dospívání. Po maturitě na střední ekonomické škole nastoupila do prvního zaměstnání a zároveň byla přijata na Ježkovu konzervatoř, obor text a scénář. Po roce ji ovšem opustila.

Simona Bohatá, spisovatelka

Pracovala leckde, od cestovní kanceláře přes Národní knihovnu až po řadu soukromých firem. Dlouhá léta psala „do šuplíku“, mimo jiné i písňové texty.

Debutovala v roce 2017 románem Máňa a ti druzí, což je autobiografický příběh o jejím dětství a dospívání. Novela Všichni sou trapný o puberťácích a světě okolního Žižkova vyšla v roce 2019. A znovu pražská periferie 80. let minulého století v románu Klikař Beny, autorka za něj byla nominována na cenu Magnesia Litera. Zatím poslední povídková knížka Simony Bohaté Zbabělí hrdinové vyšla v roce 2023. Řada jejích povídek má i rozhlasovou podobu.

Ač je rodilá Pražačka, už více než dvacet let žije Simona Bohatá na vesnici nedaleko Jindřichova Hradce. Do Prahy se prý vrací jen za přáteli, pracovními povinnostmi a kulturou.

Spustit audio

Související