Podzim v zahradní restauraci. Hořce ironický příběh o pozdní lásce, samotě a posledních věcech člověka čte Josef Vinklář

11. červen 2024

František Flanderka je bývalý učitel češtiny a dějepisu na penzi. Je bláhově a naprosto platonicky zamilován do své někdejší žačky, mladé Zuzany řečené Cuňa. Píší se 80. léta 20. století a on smutně a odevzdaně glosuje život svůj i život okolo především v oblíbené zahradní restauraci Balkán.

Účinkuje: Josef Vinklář
Napsal: Jiří Šotola
Dramaturgie: Zbyněk Ungr
Zvukový mistr: Karel Brothánek
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v roce 1990

Podzim v zahradní restauraci (1988) je závěrečnou částí volné trilogie Jiřího Šotoly, následuje po románech Malovaný děti (1983) a Róza Rio (1986). Jedná se o autorovu poslední prózu, kterou dopsal krátce před smrtí, v době, kdy byl již těžce nemocen. 

Hořce ironický příběh o pozdní lásce, samotě a posledních věcech člověka dostal rozhlasovou podobu v roce 1990. V plzeňském studiu román načetl herec Josef Vinklář.

Jiří Šotola

Básník, prozaik, dramatik, novinář, herec a divadelní režisér Jiří Šotola se narodil v roce 1924 ve východočeských Smidarech. Maturoval na gymnáziu v Hradci Králové a začal studovat pražskou konzervatoř. Studia v roce 1943 přerušil, protože byl nasazen do výroby jako pomocný dělník ve slévárně.

Po válce studium na dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Praze dokončil a absolvoval studia činoherní režie u Jiřího Frejky na DAMU. Souběžně byl zapsán jako posluchač Filozofické fakulty University Karlovy, kde navštěvoval přednášky z estetiky a filozofie, studia však nedokončil.

Jiří Šotola

Působil jako režisér a dramaturg v divadlech v Hradci Králové, v Trutnově a v Šumperku. Po absolvování vojny pracoval jako redaktor v nejrůznějších časopisech – Československý voják, Květen, Kultura a Kulturní tvorba. V roce 1964 krátce řídil jako zastupující šéfredaktor Literární noviny.

V polovině 60. let byl také několik let prvním tajemníkem Svazu československých spisovatelů. Po 1970 nesměl publikovat. To se změnilo v roce 1975, když v Tvorbě kriticky přehodnotil činnost SČSS a Literárních novin během svého tamního působení. 

Literární kariéru začínal jako básník, od poloviny 60. let se pak věnoval historické próze. Jeho prozaickou prvotinou byl historický román Tovaryšstvo Ježíšovo (1969), zpověď mladého jezuity pověřeného úkolem pokatoličtit východní Čechy. V roce 1993 byla podle Šotolova nejznámějšího románu natočena stejnojmenná rozhlasová četba.

Druhý slavný Šotolův román Kuře na rožni vyšel nejprve v němčině v roce 1972 pod názvem Vaganten, Puppen und Soldaten. O dva roky později byl vydán v samizdatové edici Petlice. Oficiálně vyšel teprve poté, co autor podrobil v časopise Tvorba své dosavadní literární působení sebekritice.

Jiří Šotola zemřel krátce před svými 65. narozeninami v květnu 1989.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.