Před potopou. Komisařka Marie Výrová rozplétá starý případ a spustí sled dramatických událostí

24. květen 2024

Komisařka Marie Výrová po odchodu od policie přednáší kriminologii na olomoucké univerzitě. Na popud své studentky Lucie se vrátí k devatenáct let staré dopravní nehodě, která možná nehodou vůbec nebyla. Zájem o dávno uzavřený případ spustí sled dramatických událostí, při nichž jde o život.

Účinkuje: Jan Vondráček
Napsal: Michal Sýkora
Dramaturgie: Marina Feltlová
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Hudba: Stanislav Abrahám
Režie: Vladimír Rusko
Premiéra: 25. 1. 2021

Detektivka Před potopou je dalším příběhem s oblíbenou vyšetřovatelkou Marií Výrovou alias Velkou sovou, kterou stvořil spisovatel Michal Sýkora. Obsáhlejší povídka vyšla v knize Nejhorší obavy.

Sedmidílná četba na pokračování byla natočena ve studiu Českého rozhlasu v roce 2021. Účinkuje v ní herec Jan Vondráček.

Michal Sýkora

Michal Sýkora (1971) je literární vědec, pedagog a spisovatel. Přednáší dějiny literatury na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Je mimo jiné autorem románů Případ pro exorcistu, Modré stíny a Pět mrtvých psů, na jejichž základě vznikl úspěšný televizní cyklus Detektivové od Nejsvětější Trojice, v němž detektivům šéfuje osobitá vyšetřovatelka Marie Výrová.

Michal Sýkora

Podle všech tří románů vznikly postupně i rozhlasové četby na pokračování. Podle románu Ještě není konec natočil režisér Viktor Tauš další televizní minisérii s názvem Vodník.

Zatím poslední knihou s Marií Výrovou v roli vyšetřovatelky je soubor tří rozsáhlejších povídek vydaných v roce 2020 pod názvem Nejhorší obavy. I podle nich vznikly stejnojmenné rozhlasové četby – Nejhorší obavy, Před potopou a Životní dílo akademika Plíška.

Spolu s Petrem Jarchovským napsal Michal Sýkora scénář k televizní minisérii Pozadí událostí, kterou Česká televize odvysílala v roce 2022. Ve svých odborných pracích se Michal Sýkora věnuje hlavně britským detektivkám a moderní próze.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka