Něco se musí stát. Příběh o vztahu stárnoucí matky a dospělé dcery, které byla zatajena existence otce

26. květen 2024

Šedesátnice Maruš je hlavní postavou povídky Věry Noskové. Příliš nevychází se svou třicetiletou, ale stále svobodnou a bezdětnou dcerou. Možná by také ještě ráda našla partnera, jenže muž, který by k ní jaksi pasoval, je v nedohlednu.

Čte: Hana Franková
Napsala: Věra Nosková
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2022

Autorka vypráví příběh o životě v neúplné rodině. Zaměřuje se na komplikovaný vztah stárnoucí matky a dospělé dcery, které matka zatajila existenci i zájem jejího otce.

Povídka Něco se musí stát vyšla v knize Divné dny: Láska v pěti novelách, kterou vydalo nakladatelství Hejkal v roce 2016. Vedle Věry Noskové do ní přispěly Hana Pražáková, Etela Farkašová, Markéta Hejkalová a Eva Tvrdá.

Rozhlasové zpracování vzniklo v roce 2022. Text ve studiu Českého rozhlasu Plzeň načetla herečka Hana Franková.

Věra Nosková

Věra Nosková se narodila v roce 1947 v západočeském Hroznětíně. Vyrůstala v jihočeských Strakonicích, od roku 1972 žije v Praze. Po maturitě na gymnáziu střídala pestré profese i zaměstnavatele, nejdéle byla učitelkou v mateřské školce.

Po roce 1989 se stala novinářkou – začínala v Českém deníku a v roce 2002 končila v Hospodářských novinách, nejčastěji publikovala články popularizující vědu. Zároveň se věnovala psaní beletrie a práci v Českém klubu skeptiků Sisyfos, který v roce 1995 spoluzaložila s astrofyzikem Jiřím Grygarem.

Věra Nosková

Za román Bereme, co je (2005) byla nominována na cenu Magnesia litera, za Obsazeno (2007) na cenu Josefa Škvoreckého. Podle obou románů vznikly krátce po jejich vydání stejnojmenné rozhlasové četby na pokračování.

V roce 2008 vydala Věra Nosková román Víme svý, což je třetí díl její autobiografické trilogie o dětství a dospívání v neúplné rodině v době komunismu. Román Proměny zachycující období před listopadem 89 a krátce po něm získal v roce 2014 Cenu čtenářů České knihy.

Věra Nosková má rodinné nakladatelství Klika, kde v posledních letech vydává i své vlastní knížky, především cestopisy – Nechte psa doma (2016), Masajové krev a mlíko (2017). Její zatím poslední knížkou je antiutopický román Rozkošný zákon.

Věra Nosková spolupracuje už řadu let s Českým rozhlasem, například pro Český rozhlas České Budějovice píše a načítá Rozhlasové sloupky. Ráda cestuje po světě.

Spustit audio

Související