Poprvé v životě jsem zapomněl přijít na představení, přiznává Petr Brukner v pořadu Jihočeši

16. červen 2018

„Představte si, co se mi stalo,“ řekl herec Petr Brukner poté, co jsme spolu zasedli do křesla v šatně žižkovského Divadla Járy Cimrmana, „já jsem včera poprvé za svou kariéru u divadla zapomněl přijít na představení.“

„Slyšels to, Miloni? “ obrátil se na svého kolegu Miloně Čepelku, který právě vešel do dveří. Ten se jen usmál, zamnul si ruce a potěšeně konstatoval: „To bude drahý!“

Na pražském Žižkově Divadlo Járy Cimrmana sídlí od roku 1992. „Původně se zdejší scéna jmenovala Divadlo TGM. Když sem náš soubor přišel, tak padnul návrh, aby se divadlo nazvalo Divadlem Tomáše Garrigua Masaryka a jeho přítele Járy Cimrmana. To se ale neprosadilo,“ vzpomíná na začátky v třetím pražském obvodě Petr Brukner.

Cenzoři nevěděli, jak se k nám postavit

Samotný divadelní soubor vznikl v roce 1967 a jeho první scénou byla Malostranská beseda. Za normalizace se ale Cimrmani stěhovali každou chvíli po různých pražských jevištích. „My jsme byli takové divadlo spíš na okraji a cenzoři vlastně nevěděli, jak se k nám postavit,“ vysvětluje Petr Brukner.

„Všechny naše hry se odehrávaly za Rakouska-Uherska, jenže byly v nich i věci, které nějak souvisely ze současností. Takže státní orgány nás sice nezakázaly, ale házely nám klacky pod nohy. Také byla místa, kde jsme nesměli hrát. Třeba jsme hodně dlouho nemohli přijet s představením do Českých Budějovic. Příslušnému cenzorovi jsme se nějak nezdáli, a tak raději řekl, tyhle sem ne,“ vzpomíná Brukner.

Petr Brukner hraje celkem šest žen, také byl Jáchymem, který hází do stroje

Petr Brukner v českobudějovickém rozhlase

Z jihočeského Písku pochází člen Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. Původní profesí je projektant, pracoval ve firmě v Milevsku, poté přešel do Prahy, ale brzy zjistil, že tudy jeho cesta nepovede. Stal se tedy redaktorem ve vydavatelství Pressfoto.

Sám Petr Brukner začínal v divadle jako oponář a kulisák. Záhy však stanul na jevišti i jako herec.

Jeho první větší rolí byla postava policejního praktikanta Hlaváčka ve hře Vražda v salonním coupé. „Prostě stála při mně Štěstěna,“ říká, když má popsat, jak se z absolventa Vyšší průmyslové školy strojní stal jednou z opor oblíbeného divadelního souboru.

Vyprávění Petra Bruknera o životě si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši v odkazu výše.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související