Jára Cimrman je s námi padesát let. Největšího Čecha připomíná jedinečná výstava

30. červen 2017

Předměty ze života význačného vědce, učitele a spisovatele, nebo také fotografie a plakáty mapující historii oblíbeného divadelního spolku. To vše je k vidění na výstavě Půlstoletí s Cimrmanem v Českých Budějovicích.

Expozice je zasazena do prostor zrekonstruované Vodárenské věže. Zahájit jí přijeli sami členové Divadla Járy Cimrmana.

Básní symbolizující celoživotní pocit nedoceněnosti a ukřivděnosti českého vynálezce a génia zahájil výstavu Zdeněk Svěrák: „Když jsme před padesáti lety začínali, tak nikdo nemohl tušit, že i po padesáti letech budeme stále Cimrmanovy hry hrát a že budou navštěvovány.“

Vodárenská věž nebyla vybrána pro výstavu náhodou. Jak potvrdil přední cimrmanolog Zdeněk Svěrák, český velikán ji v minulosti sám navštívil: „On byl milovník věží. Proto také napsal Eiffelovi, když viděl model té jeho věže.“

Expozice zahrnuje unikátní školní pomůcky

V rámci výstavy se veřejnosti poprvé otevřel nově zrekonstruovaný zemní vodojem u Mánesovy ulice. Tam jsou k vidění Cimrmanovy učební pomůcky ze školy ve Struku, které před požárem zachránil školník Nehasil.

„Mimo jiné je tu klasická tabule, jsou tu ale zajímavá křivítka a pravítka, která už se dnes nevidí,“ popisuje exponáty člen Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Zástupci Divadla Járy Cimrmana spolu se správci Vodárenské věže také po českém géniovi pojmenovali nádvoří před vodárnou.

„Jára Cimrman tady tu stopu musel zanechat a my se tak trochu domníváme, že on při té poslední rekonstrukci tady napomáhal a radil,“ vysvětluje mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Výstava Půlstoletí s Cimrmanem uvnitř českobudějovické Vodárenské věže a přilehlého podzemního vodojemu potrvá do 27. srpna. Mapuje nejen Cimrmanův život, ale i historii jemu zasvěceného divadelního spolku, který v letošním roce slaví významné padesátileté výročí.

Expozice výstavy Půlstoletí s Cimrmanem v Českých Budějovicích
autor: mvo
Spustit audio