Pomníček Bärenstein nedaleko Stožce připomíná zastřelení posledního šumavského medvěda

Drobný pomníček Bärenstein, v překladu Medvědí kámen, je součástí nejstarší naučné stezky v jižních Čechách, která připomíná existenci medvědů v šumavských lesích. Přestože byli medvědi od konce 18. století z tohoto prostoru postupně vytlačováni, v želnavském a krejčovickém revíru mělo několik posledních jedinců stále svá útočiště.

Údajně poslední šumavský medvěd byl zastřelen po několikadenním honu 14. listopadu 1856 jihovýchodně od Stožce. Jednalo se o starou medvědici, která vážila více než metrák a několik let se osamoceně potulovala zejména v divokém pohoří želnavského revíru.

Zastřelené zvíře bylo naloženo na saně a převezeno do želnavské myslivny, odkud jej následně dopravili vozem přes Český Krumlov a České Budějovice do Hluboké nad Vltavou. Medvědice pak byla vycpána a stala se součástí expozice lesního muzea Ohrada, kde se nachází dodnes.

Místo jejího skonu připomíná právě pomníček Bärenstein. Přestože je tato medvědice obecně považována za posledního šumavského medvěda, do konce 19. století se na Šumavě ještě několik exemplářů objevilo. Jednalo se však už pouze o nahodilý výskyt.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související