Potulný knihtiskař Jan Alakraw udělal z Vimperka druhé město u nás, kde se tiskly knihy

Zlatá stezka z Pasova do Prachatic s sebou nepřinášela pouze obchodní výhody spojené s dopravou soli, ale také pracovní příležitosti i kulturní benefity. Jedním z nich byl knihtisk, vynalezený jen krátce před polovinou 15. století. Záhy nato připutoval po jedné z tras šumavské tepny také do Vimperka.

Zasloužil se o to německý potulný knihtiskař Jan Alakraw, který někdy před rokem 1482 přicestoval do Čech právě z Pasova. Ve Vimperku se neusadil na dlouho, pobýval v něm sotva pět let, nicméně město svou činností dostal na druhou příčku v pořadí zavedení knihtisku u nás. Hned po Plzni.

Sázel tu náboženské texty o eucharistii a Rozhovory duše od svatého Augustina, mimo to i ranhojičský kalendář pro pouštění žilou, takzvané minucí. Bezpečně víme o třech takto starých tiscích.

Alakraw tedy není nikterak tajemné jméno a s jižními Čechami je neodmyslitelně spjato se zavedením knihtiskařské tradice. Již v roce 1484 svou činnost ve Vimperku ukončil a vrátil se zpět do německého Pasova.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.