Pohoda před Štědrým dnem. Prosinec a sníh s Ondřejem Havelkou nebo Zimní pohádka Louise Armstronga

23. prosinec 2022

Jedna z písniček předvánoční swingové, potažmo jazzové nálady má hezký a letos částečně platný název Prosinec a sníh. Její autor Jaroslav Moravec zkrátka před více než osmi desítkami roků, kdy skladba vznikla, přirozeně předpokládal, že to k sobě patří.

Jaroslav Moravec napsal i hudbu k této skladbičce, ale jinak to byl zejména výborný textař. Česky nádherně otextoval Bílé Vánoce Irvinga Berlina i jiné evergreeny jako Dárek na památku, Dívka k rytmu zrozená, Tiše padá sníh, Pod starou lucernou a další.

Bohužel, Jaroslav Moravec, který vystudoval vysokou školu obchodní a v hudbě byl naprostým samoukem, se nedožil ani 37 let a dnes je jeho jméno víceméně zapomenuto. Ale jeho písničky nikoliv, řekl bych.

Jako Prosinec a sníh. Ve čtyřicátých letech písničku zpívala Inka Zemánková s orchestrem Karla Vlacha, ale mnohem později ji natočil také Ondřej Havelka s Originálním pražským synkopickým orchestrem Pavla Klikara. Mimochodem, Ondřej Havelka první sloku zcela vynechal a ty zbývající si upravil.

A nostalgické náladě pořadu bude jistě slušet i nahrávka orchestru Karla Vlacha a Allanových sester z roku 1941 písničky Karla Hašlera Když v Praze padá první sníh. I další hudební položky v předvečer Štědrého dne budou ryze vánoční, spojené třeba s Louisem Armstrongem a jeho Zimní pohádkou, kanadským „Goodmanem“ klarinetistou a kapelníkem Bobem de Angelisem nebo vokální skupinou The Glad Singers.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související