Po uvolnění proticovidových opatření se lidé začali vracet do koncertních sálů i hledišť divadel

24. únor 2022 07:43

Zajít si bez omezení do kina, do divadla nebo na koncert. Řada lidí uvítala uvolnění vládních opatření souvisejících s šířením koronaviru. Znovu se tak zaplňují velké sály i menší kluby a pořadatelé kultury s mírným optimismem doufají, že se začalo blýskat na lepší časy.

Českobudějovická Galerie 1 byla po dlouhé době zaplněna do posledního místa při zahájení výstavy fotografií ikony světové módy Karla Lagerfelda. „Vypadá to fantasticky. Tolik lidí tady bylo naposled, asi když se otevírala galerie,“ usmíval se galerista Miroslav Houška.

Důvod k optimismu má i ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda. „Udělali jsme po dlouhé době velký koncert v sále pro více než 550 lidí, což je na České Budějovice hodně, a bylo prakticky vyprodáno. Naše publikum je, z logiky věci, starší a u starších lidí jsou pochopitelně obavy z té situace asi větší, přesto tam byli, takže jsme měli samozřejmě radost,“ říká.

Rekordní návštěvnost zaznamenala i obě českobudějovická multikina, čísla tam dosahují hodnot jako v roce 2019. „V polovině února to bylo, jak když se mávne kouzelným proutkem. Najednou začali chodit vlastně všichni, všechny věkové skupiny. A musím říct, že atmosféra v kině byla úplně jiná,“ komentuje manažerka českobudějovických multikin Svatava Kopečková.

Uvolnění vládních opatření bylo podle ní zásadní. Hned první sobotu po nich přivítali v kině 2600 návštěvníků. „Všichni jsme tam nadšeně běhali a byli jsme šťastní, že najednou vidíme fronty,“ usmívá se.

Čtěte také

Stejnou zkušenost mají v Domě kultury Metropol, který nabízí širokou škálu pořadů od komorních setkání až po velké koncerty. Ředitel Petr Holba je rád, že se sem vrací maturitní plesy. „Některé jsou samozřejmě zrušené, nicméně větší polovina je přesunuta na jarní, až skoro letní měsíce. Takže věříme, že se ta většina uskuteční a už se na to moc těšíme. Co se týká společenských a firemních plesů, tak i vzhledem k době příprav těchto plesů, samozřejmě nepředpokládám, že by je ještě někdo chtěl uskutečnit,“ komentuje.

A čím si pořadatelé vysvětlují návrat diváků do sálů? „I když si doma dnes můžete pustit leccos, můžete sledovat různé platformy, pořád je to, v uvozovkách, v teplácích a sdílíte to jen se svojí rodinou. V kině je to nejen o tom, co se děje na plátně, ale i o tom, jaká je atmosféra v hledišti. A ta tam konečně je,“ odpovídá Svatava Kopečková.

Pořadatelé kulturních akcí teď začínají zahušťovat program na jarní měsíce. Přibývají koncerty, divadelní představení, výstavy, ale i přednášky a autorská čtení.

Spustit audio

Související