Příprava kandidatury Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028 jde do finále

16. únor 2022 14:35

Zapojení co největšího počtu obyvatel do projektu – to je jeden z aktuálních cílů organizátorů kandidatury Českých Budějovic na titul Evropského hlavního města kultury v roce 2028. Letošní rok je pro budoucnost klíčový, organizátoři musí 1. září odevzdat přihlášku. Už během nadcházejícího jara proto spustí první část programu, který bude cílit právě na veřejnost.

„Chceme, aby v roce 2028 byly ty aktivity realizované přímo místními, aby oni byli nositeli všeho programu, abychom se vyvarovali tomu, že to sem přijedou udělat lidé z jiných měst a pak zase odjedou, což povede k tomu, že projekty nebudou dlouhodobě udržitelné,“ vysvětluje vedoucí manažer projektu České Budějovice – Evropské hlavní město kultury 2028 Lukáš Černý.

Organizační tým podle něj dokončil například několik výzkumů, kterých se zúčastnilo přes tisíc respondentů. Jedním z výsledků třeba je, že ostatní česká města vnímají Budějovice jako město kulturní, historické a turisticky atraktivní.

Jiný pohled mají naopak ti, kteří se na kultuře ve městě přímo podílí. „Ukazuje se, že kulturní infrastruktura je samotnými aktéry vnímána jako velmi špatná. Obyvatelé to ale nevidí, protože ti kulturní aktéři se snaží doručit návštěvníkům co nejlepší zážitek,“ uvádí Lukáš Černý.

Čtěte také

Za důležité také organizátoři považují propojení jihočeského krajského města s Evropou. K tomu má týmu pomoci kulturní manažerka Sylvia Amann z rakouského Lince. „Seděla pět let přímo v komisi, která vybírala města. Má tedy velmi dobrou znalost toho, jak projekt Evropského hlavního města kultury funguje i co se děje v jiných městech,“ popisuje Lukáš Černý.

První výrazná součást programu kandidatury určená pro veřejnost bude akce nazvaná Kulturista. Poprvé se lidem představí v rámci březnového masopustu v centru města. „Kulturista je vlastně kulturní turistická kancelář. Na rozdíl od klasických kanceláří, které vyváží lidi ven, je bude držet ve městě. Každý měsíc od března do září se otevře na nějakém jiném místě v jedné z městských částí,“ líčí programová manažerka kandidatury Anna Hořejší.

Po centru města Kulturista zamíří do oblasti sahající od Havlíčkovy kolonie až po Nové Hodějovice. Postupem času navštíví všechny městské části. „Přijde nám důležité začít oblasti mapovat, sbírat z nich data a v ideálním případě bychom chtěli udělat výstavu, která bude prezentovat sběr dat z Kulturisty,“ dodává Anna Hořejší.

V dubnu chtějí organizátoři také prezentovat kulturní strategii, která ve městě několik desítek let schází. Finální výběr měst postupujících do druhého kola kandidatury by měla komise oznámit letos v říjnu zhruba měsíc po odevzdání přihlášek.

Spustit audio

Související