Budějovický zimní stadion podle posudku nutně potřebuje úpravy. Vedení města to odmítá

16. únor 2022 11:05

Špatné zázemí ohrožuje podle nového posudku bezpečnost českobudějovického zimního stadionu. Studii si nechal vypracovat bývalý hokejista a funkcionář A týmu Karel Pražák. S výsledky seznámil zastupitele na jejich posledním zasedání.

„Na všechna moje upozornění, kdy jsem poukazoval na závady, nikdo nereagoval, tak jsem požádal pana profesora Navrátila z ČVUT a on po dvou návštěvách se svým týmem vypracoval posudek, který potvrdil moje slova,“ říká Karel Pražák.

Problémem je podle něj například nedostatečné sociální zázemí a jeho špatná dostupnost. „Po chodbičce široké metr dvacet se nemůže přesunout třeba pět set diváků v průběhu deseti minut,“ připomíná. „Jako první krok by určitě měly být vyměněny sedačky, aby se zlepšil pohyb diváků v hledišti,“ dodává.

Na nutnost stavebních úprav dlouhodobě upozorňují i sami hokejisté, kteří halu využívají prakticky nepřetržitě. Podle generálního manažera týmu HC Motor České Budějovice Stanislava Bednaříka chybí třeba lepší posilovna nebo tělocvična.

Čtěte také

„Rozhodně si osobně nemyslím, že by Budvar aréna byla stánkem nedůstojným, nebo špatným, to v žádném případě, jsme rádi, že ji máme. Pochopitelně ale s postupujícím časem a trendy vidíme, co všechno tu chybí. To s vedením města komunikujeme už devátým rokem a s nevelkým úspěchem,“ popisuje Stanislav Bednařík.

Vedení města ale odmítá, že hala v současné podobě ohrožuje bezpečnost diváků. „Budvar aréna byla v roce 2002 zkolaudována v souladu s tehdejšími předpisy,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

Stavební úpravy stadionu rozdělené do několika etap navíc radnice podle něj dlouhodobě připravuje. Aktuálně by měly být součástí chystané rekonstrukce přilehlého parku Háječek. „Myslím si, že v rámci první etapy by mohlo dojít k rozšíření Budvar arény směrem k Vltavě, což se také začalo dříve připravovat,“ doplňuje Ivo Moravec.

V tomto místě ale bude nutné vyřešit přeložku kanalizace a parovodu. Město dále předpokládá, že při současných vysokých cenách ve stavebnictví úprava haly vyjde na stamiliony korun.

Spustit audio

Související