Projekt silniční propojky ulic Litvínovická a Lidická na jižním okraji Českých Budějovic se vrací do hry

1. únor 2022 15:34

Dopravě na jižním okraji Českých Budějovic by mohla ulevit nová silniční propojka. Jihočeský kraj, českobudějovická radnice a Ředitelství silnic a dálnic se teď k projektu vrací po více než pěti letech. Ulice Litvínovická a Lidická se nově mají spojit mostem přes řeku Vltavu a dále Papírenskou.

Desítky tisíc aut denně projedou ulicí Mánesova, Litvínovická a Na dlouhé louce v krajském městě. Tomuto náporu by mohla nová propojka výrazně ulevit. Právě v tomto místě vznikají během dopravních špiček největší zácpy.

„Lidé potom musí dojet až na Mánesovu ulici, kde se potkávají další proudy, které přijíždí po Dlouhé louce. Řada lidí jede k nemocnici nebo do oblasti Rožnova, potom se zase po Boženy Němcové musí vracet zpátky, jsou to stovky a tisíce zbytečně najetých kilometrů, zbytečných emisí,“ připomíná hejtman Martin Kuba.

Jihočeský kraj se teď ujímá vedení projektu. Je ale třeba počítat s tím, že příprava potrvá několik let. „V téhle chvíli je především nutné připravit studii, začít pracovat na projekčních pracích. Já nerad říkám termíny, které pak nedodržíme, takže jakmile budeme mít jasno v harmonogramu, tak ho rád představím,“ dodává Martin Kuba.

Čtěte také

Naposledy podobnou propojku město připravovalo před více než pěti lety. Tehdy měla vést o něco blíže k centru města ulicí L. B. Schneidera. Ta se ale ukázala jako nevyhovující nejen kvůli protestům obyvatel.

„Jednak přivádí dopravu do nešťastné křižovatky s ulicí Boženy Němcové, která není osově řešena, dále je tam propojení na náměstí Jiřího z Poděbrad a tenhle uzel se velice těžko projíždí,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Holický.

Ulice Papírenská se naopak zástupcům samospráv momentálně jeví jako nejvhodnější. Od Litvínovické by zhruba z úrovně kruhového objezdu vedla k řece směrem k papírnám. Most přes Vltavu by pak musel být nad úrovní stávající cyklostezky. „Územní plán s touto komunikací počítá, je to zapracováno a předpokládáme, že i nový územní plán právě s tímto úsekem bude počítat,“ potvrzuje Petr Holický.

Jihočeský kraj chce s městem České Budějovice a Ředitelstvím silnic a dálnic podepsat memorandum o projektu co nejdříve. Zcela klíčové pro budoucnost bude také to, jak se k záměru postaví lidé bydlící v Papírenské ulici.

Spustit audio

Související