Zastupitelé Českých Budějovic zastavili přípravu nového územního plánu

31. leden 2022 16:23

Proces vytváření nového územního plánu v Českých Budějovicích dostává po čase další trhliny. Už dříve radní zrušili původní soutěž na zhotovitele, antimonopolní úřad ji ale nakonec označil za platnou. Teď nechala radnice všechny přípravné práce zastavit kvůli nové strategické studii.

Po zpracovateli územního plánu požaduje, aby ji do dokumentu začlenil. Zhotovitelská firma ale podle svého vyjádření dostala tento úkol pozdě a zapojení studie považuje za komplikované.

„Dostali jsme se do situace, kdy bylo opravdu potřeba zastavit běh prací, sednout si znovu k tématu a posoudit, zda všechny rozvojové dokumenty, které město České Budějovice chce promítnout jako vizionářské podklady do územního plánu, do něj vůbec promítnout jdou. A druhá otázka je, nakolik byly do toho územního plánu promítnuty,“ vysvětluje náměstek primátora Juraj Thoma, proč zastupitelstvo schválilo zastavení prací na novém územním plánu.

Týká se to hlavně nejnovější studie, kterou si nechala zpracovat teplárna vlastněná městem. Ta řeší budoucnost části města od vlakového nádraží směrem na východ. „Je velmi legitimní se o této části města bavit, protože ta má ten největší rozvojový potenciál, zatímco západní polovina města, myšleno od dráhy směrem na západ, je velmi stabilizovaná, protože tam je katastr poměrně hustě zastavěný,“ říká Juraj Thoma.

V celém vztahu města a zpracovatele se ale vyskytují i další komplikace. Podle radnice například zhotovitelská firma Institut regionálních informací z Brna předložila návrh územního plánu až po smluvně daném termínu.

Náměstek Thoma také firmu kritizuje za to, že neprojevila koncepční přístup. „Spíše se drží jaksi formalistické stránky přípravy tohoto dokumentu, což ovšem u dokumentu tohoto charakteru je podle mě hodně málo,“ komentuje.

Brněnský Institut regionálních informací jakoukoliv kritiku ze strany města odmítá. „Já zásadně odmítám, že bychom něco dodali pozdě. My jsme dodali dokumentaci vlastně téměř v předstihu, protože jsme dostali pozdě podklady,“ uvádí jednatelka firmy Milada Kadlecová.

Čtěte také

Podle Milady Kadlecové společnost postupuje v souladu se zadáním územního plánu, které už dříve schválili městští zastupitelé. S ním ale naopak studie teplárny vůbec nepracovala. „Ta studie se moc tím zadáním nezabývala a ona se ani nezabývala limity, které vyplývají z jiných dokumentací a které jsou platné, například zásady územního rozvoje Jihočeského kraje,“ dodává Milada Kadlecová.

Předseda městské komise pro architekturu a urbanismus Miroslav Vodák vidí problém v komunikaci města se zhotovitelskou firmou. Současná situace podle něj přinese v celém procesu minimálně další zpoždění.

S problémy při tvorbě územního plánu se v České republice potýká mnoho dalších samospráv. „Trochu se nám z toho vytrácí ten smysl územního plánování. Stala se z toho jakási právnická a administrativní záležitost, ale na to, proč se územní plán dělá a co by mělo být jeho důsledkem, tedy co reálně uvidíte za několik let, se trochu zapomíná,“ zdůrazňuje Miroslav Vodák.

Město musí mít podle aktuálně platné legislativy nový územní plán schválený do roku 2028. Nejpozději letos v dubnu by měli zastupitelé Českých Budějovic znovu řešit, zda a v jaké podobě se bude na novém územním plánu pracovat dál.

Spustit audio

Související