Úprava parku Dukelská v Českých Budějovicích začne kácením stromů. To se nelíbí některým ochráncům přírody

29. leden 2022 08:34

Do finální fáze míří přes tři roky chystaný projekt rekonstrukce parku Dukelská v Českých Budějovicích. Ještě před zahájením stavebních prací dřevorubci na místě během února vykácí osmnáct vzrostlých stromů.

Proti tomu jsou někteří ochránci přírody, kteří upozorňují také na úpravy pravého břehu řeky Malše. Ty podle nich poškodí i porosty určené k ponechání. Město argumentuje tím, že po kácení vysadí tři desítky nových dřevin.

„Kácení se týká přesně osmnácti stromů. Ty stojí přímo na té břehové hraně, kde budou vytvořeny dva stupně promenády. Na každý z těch osmnácti stromů bylo zpracováno posouzení, osm je v havarijním stavu, pět ve velmi špatném stavu,“ připomíná náměstek českobudějovického primátora Ivo Moravec.

Revitalizace parku Dukelská na pravém břehu Malše mezi Krumlovským mostem a mostem Kosmonautů začne už zanedlouho. „Třicet stromů se nově vysadí. Je to součástí vítězného projektu a v tom týmu byli i zahradní architekti, takže se ví, kde přesně stromy budou a jaké druhy to budou,“ dodává Ivo Moravec.

Čtěte také

S kácením ale nesouhlasí například strážce přírody a krajiny pro Jihočeský kraj Vladimír Šámal. Vadí mu také výstavba dvoustupňové promenády na břehu, která podle něj poškodí stromy dnes stojící těsně u cyklostezky. „Stavební práce se dostanou do bezprostřední blízkosti stromů a závažně naruší jejich kořeny, v podstatě budou přetrhány. Budou to kořeny silnější než dva centimetry a může dojít postupně k odumření stromů a jejich statickému narušení,“ uvádí.

Podle Vladimíra Šámala není při této stavbě možné dodržet bezpečnou vzdálenost stavební techniky od vzrostlých stromů. V jednom ze svých vyjádření k projektu rekonstrukce parku Dukelská na to upozorňovala i Česká inspekce životního prostředí. Její stanovisko ale zůstalo bez reakce. V tomto případě není dotčeným orgánem státní správy.

„Já jsem zaslal upozornění loni na podzim i všem zastupitelům, nedostal jsem odezvu vůbec žádnou. Stanovisko inspekce bylo odesláno na město a předpokládám, že by mělo být respektováno,“ dodává Vladimír Šámal.

Vedení města konstatovalo, že dodržování norem na stavbě bude hlídat biologický dozor. V současnosti probíhá výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce, která by podle radnice mohla být hotová ještě do konce letošního roku. Náklady se odhadují na 25 až 30 milionů korun bez DPH.

Spustit audio

Související