Řidiči přijdou o zkratku skrz historické jádro Českých Budějovic. Začnou platit nová dopravní opatření

26. leden 2022 07:38

Zásadní změna dopravního řešení čeká zhruba do čtyř měsíců historické jádro Českých Budějovic. Ze severní části náměstí Přemysla Otakara II. zcela zmizí parkoviště a v několika přilehlých ulicích se změní směr jízdy.

Opatření schválila rada města na svém posledním zasedání. Cílem je zklidnit dopravu v centru a také zamezit tomu, aby si auta přes náměstí zkracovala cestu.

Podobných úvah už se v minulosti objevilo několik. Současné vedení radnice se k radikálnímu kroku odhodlalo jako úplně první, takřka v závěru svého čtyřletého funkčního období. Radním vadí, že náměstí Přemysla Otakara II., historicky i urbanisticky nejvýznamnější místo, plní v posledních letech převážně funkci parkoviště a kruhového objezdu.

Omezení průjezdu aut dlouhodobě prosazuje radní Martin Pražák. Podle něj pěší zóna na severní straně náměstí, tedy v části mezi katedrálou a Krajinskou ulicí, dává logiku. „Navazuje na to pěší zóna Krajinská a celá atmosféra Piaristického náměstí, Panské ulice, Hradební, slepého ramene Malše, Sokolského ostrova a na to navazují projekty města, které se týkají řeky, vzniká projekt náplavky, pokračuje se dál ke Slavii a parku Dukelská,“ říká.

Během první etapy opatření, kterou radnice chystá zavést na přelomu dubna a května, začne platit zákaz parkování na severní straně náměstí. Místem bude moct nadále projíždět pouze městská hromadná doprava a zásobování.

Čtěte také

Z toho důvodu je nutné upravit režim v několika přilehlých ulicích. Například část ulice U Černé věže v úseku před katedrálou svatého Mikuláše bude nově pěší zónou. „Dále bude zjednosměrněna Biskupská ulice směrem do centra v úseku Zátkovo nábřeží – Široká. Zrovna tak s tím souvisí i zjednosměrnění části ulice Kněžská od Biskupského gymnázia k ulici Karla IV.,“ dodává náměstek primátora Petr Holický.

Součástí změn bude také výsadba nové zeleně na náměstí Přemysla Otakara II. Podle předběžné vizualizace radnice na severní stranu náměstí a kolem Samsonovy kašny rozmístí celkem 17 kontejnerů s květinami.

Na místě ale bude i dalších 16 kontejnerů s břestovcem západním. Tento původem severoamerický strom dokáže dobře čelit znečištěnému prostředí měst a je nenáročný na klima. „Opatření počítá také s novými lavičkami, kolostavy nebo odpadkovými koši,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

Postupem času chce radnice opatření vyhodnotit a nastavit další úpravy. Týká se to především ulic Kanovnická a Krajinská, které mají naplno splňovat funkci pěších zón. Vedení města do budoucna plánuje umístit do těchto ulic jednotný povrch a také sloupky, které umožní vjezd pouze autům s příslušným oprávněním. Historické jádro města by se pak mělo stát kompletně bezbariérovou lokalitou.

Spustit audio

Související