Do Třeboně se vrací filmový festival. Nová přehlídka představí hrané a dokumentární snímky

8. únor 2022 15:50

Hrané a dokumentární filmy si užijí diváci na novém filmovém festivalu v Třeboni. Organizátoři chystají projekce padesáti soutěžních i nesoutěžních snímků z Česka a Slovenska. Udělí také cenu za celoživotní přínos režisérovi Jaroslavu Soukupovi.

Do města přehlídka přichází poté, co se v roce 2020 definitivně přesunul z jihu Čech do Liberce festival animovaných filmů Anifilm. „Podle mě je Třeboň jedno z nejkrásnějších měst naší republiky, a tak jsme se rozhodli využít odchodu Anifilmu a s radou města začali vyjednávat podmínky,“ popisuje ředitel festivalu Zdeněk Vlk.

„Anifilm byl zaměřený na animovanou tvorbu, my se zaměřujeme převážně na hranou a dokumentární. Svůj prostor ale dostanou i studentské filmy,“ dodává.

Přehlídka se odehraje v Třeboni od 20. do 27. srpna. Organizátoři promítnou okolo padesáti českých a slovenských snímků. „Rádi bychom promítli 28 celovečerních filmů, dvanáct dokumentů a nějaké studentské filmy. Projekce budou ve dvou sálech, a to v kině Světozor a v improvizovaném sále divadla J. K. Tyla,“ upřesňuje Zdeněk Vlk.

Čtěte také

Soutěžní snímky bude hodnotit odborná porota, zapojí se ale i diváci. Vítězové dostanou jako cenu skleněnou filmovou klapku s rožmberskou růží uvnitř.

Cenu za celoživotní přínos obdrží režisér Jaroslav Soukup, který na festival osobně přijede. „Dále pak jednáme například s režiséry Václavem Marhoulem či Zdeňkem Troškou. Pevně věříme, že hostů bude na festivalu mnohem víc,“ dodává Zdeněk Vlk.

Nový filmový festival v Třeboni vítá i vedení města. Radnice organizátorům poskytne zdarma pronájem Divadla J. T. Tyla. „Myslím, že by si tam akorát zaplatili energie plus obsluhu, zvukaře, ale prostor jako takový bude zdarma. Tak jim chceme pomoci,“ potvrzuje starosta Jan Váňa.

V Třeboni měl od roku 2002 tradici festival animovaných filmů, který se v roce 2020 přesunul do Liberce. V Jihočeském kraji tak budou od letošního léta dvě filmové akce. Od roku 2014 je ve Slavonicích a okolí filmový a hudební festival, který založil režisér Ondřej Trojan.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související