Déšť ani koronavirová opatření fanoušky Slavonice Festu neodradily. Na festival přijelo 10 tisíc lidí

9. srpen 2021 10:06

Povinné roušky v sálech a k tomu doklad o bezinfekčnosti. Ani tato opatření proti šíření nemoci covid-19 neodradila tisíce lidí z celého Česka od návštěvy Slavonice Festu. Filmový a hudební festival na jihu Čech jim za to nabídl sedmdesát filmů a osm koncertů.

Hudební stodola v malé vesničce Maříž nabitá do posledního místa, zaplněné sály při filmových projekcích. Slavonice Fest letos přilákal zhruba 10 tisíc návštěvníků. Atmosféra byla tak uvolněná, jako by žádná koronavirová pandemie nikdy nebyla.

„Diváci přijeli i přes tu obrovskou nepřízeň počasí, což byl vlastně ještě další stresující faktor, protože jsme prostě vůbec nevěděli, jak se k tomu počasí lidé postaví,“ přemýšlí ředitel festivalu Ondřej Trojan.

„Hodně diváků sem jezdí do kempu a spát pod stanem v dešti není nic příjemného, ale přijeli i do toho kempu, takže jsme teď příjemně unavení a spokojení,“ dodává.

S přípravami měli letos pořadatelé kvůli neustále se měnícím opatřením dvouměsíční skluz. Nakonec se rozhodli vynechat velké koncerty v kulturním domě. „Na kouzlu festivalu to ale neubralo. Musíme se rozmyslet, co uděláme s velkými koncerty pro příští rok, jestli ještě budeme mít chuť a sílu pořádat další ročník. Myslím ale, že nás letošní diváci zase nabyli optimismem a že do toho zase půjdeme,“ směje se Ondřej Trojan.

Čtěte také

Pro mnohé diváky je návštěva Slavonice Festu životním stylem a už osm let pravidelnou dovolenou, třeba pro partu žen z Prahy. „Jsme tady od začátku, takže pro nás prázdniny bez festivalu prostě nejsou. Vždycky se tady potkáme s přáteli a tak, prostě je to základní kámen prázdnin,“ říkají.

Podobně mluví i návštěvníci z Pardubického kraje. „Líbí se nám prostředí, Slavonice jsou nádherné, potkáváme tu zajímavé lidi a jsou tu bezvadné filmy,“ komentují.

Podle mluvčí festivalu Barbary Trojanové jsou právě nadšení diváci hlavní motivací k uspořádání dalších ročníků. „To je obrovský motor. Na začátku festivalu jsme vyšťavení a nervózní a říkáme si, že už nikdy, ale na konci se s diváky loučíme a všichni se ptají, jestli to bude zase za rok. Ta energie se na nás úplně přenese a odpovídáme, že samozřejmě zase půjdeme do toho, pokud se něco zásadního nestane,“ potvrzuje.

Fanoušci Slavonice Festu proto už mají v kalendáři červeně označený začátek srpna 2022.

Spustit audio

Související