Stodoly, tělocvična školy, bolševický kulturák. Všechna tato místa se při Slavonice Festu mění v kino

29. červenec 2021

Již několik let pořádají manželé Barbara a Ondřej Trojanovi filmový a hudební festival Slavonice Fest. Příhraniční historické jihočeské město díky němu vždy uprostřed léta na několik dní ožívá. Návštěvníky sem láká především nevšední atmosféra.

Bára s Ondřejem se do Slavonic dostali na konci 80. let. „Divadlo Sklep tam tehdy koupilo takový zchátralý dům na náměstí a s ním jsme se tam vlastně dostali i my, protože jsme Sklepáci,“ vzpomíná Ondřej Trojan.

„Strašně dlouho jsme s Bárou hledali, co bychom si tam pořídili. Ta příležitost se naskytla zhruba před deseti lety, kdy jsme si koupili na náměstí domeček,“ dodává filmový producent a režisér, který teď se ženou tráví ve Slavonicích minimálně třetinu roku.

Barbara Trojanová a Ondřej Trojan, pořadatelé Slavonice Festu

K založení Slavonice Festu ho inspirovala návštěva malého amerického městečka, kde uskutečnili první přepadení banky Butch Cassidy a Sundance Kid. „Měl jsem možnost být tam na moc pěkném festivalu. Uchvátilo mě, že narozdíl od evropských festivalů se tam promítalo ve všech možných prostorách – v divadle, ve stodole, v hale. To se mi líbilo, protože ta místa měla nevšední atmosféru. A právě tu jsem chtěl přenést do Evropy a udělat takový festival i u nás,“ vypráví.

Slavonice Fest si skutečně získal oblibu právě díky své atmosféře. Přijíždějí na něj lidé, kteří ve volném čase mezi projekcemi a koncerty jezdí na kole po jihočeské krajině. Filmy se promítají nejen ve starém kulturním domě, ale třeba také v tělocvičně školy nebo ve stodolách, kde lidé sedí na balících slámy

Festival nabízí kromě filmů i hudbu. „Letos se nám po velkém přemlouvání podařilo získat Karla Plíhala. Přijede Radůza, Lenka Nová, skupina Květy z Brna, Progres2 a pro mladé máme kapelu This s Vojtou Kotkem nebo skvělou kapelu Bert and Friends. Jak vidíte z výběru té hudby, my se nevymezujeme generačně. Kdo tam přijede, uvidí směsku lidí jak naší generace, tak mlaďochů,“ zvou manželé Trojanovi na letošní ročník, který se koná od 4. do 8. srpna.

Více o filmech, premiérách či dokonce předpremiérách, ale i výstavách Slavonice Festu prozrazují Barbara a Ondřej Trojanovi v rozhovoru, který si můžeze poslechnout online.

Spustit audio

Související