Jihočeská odběrová místa na PCR testy omezí otevírací dobu. Důvodem je malý zájem

22. únor 2022 10:13

O vyšetření na covid-19 i očkování proti koronaviru je v Jihočeském kraji malý zájem. Minulý týden dostalo dávku vakcíny v průměru 24 lidí denně. Nemocnice proto chystají změny na odběrových i očkovacích místech.

Zájemců o testování podle předsedkyně představenstva Jihočeských nemocnic Zuzany Roithové ubývá. „Za poslední týden šlo o šest tisíc PCR vyšetření plus devět tisíc antigenních testů,“ uvádí.

S tím souvisejí některé změny na odběrových místech v nemocnicích, které budou ale jen minimální. „Všechna odběrová místa v jihočeských nemocnicích budou v provozu jako dosud, každý všední den od ranních hodin, ale bude se postupně snižovat počet hodin provozu. Čekací doba na odběr a výsledek testu zůstane do druhého dne. V Českých Budějovicích fungují také soukromé laboratoře, které vyšetřují většinou pacienty poliklinik,“ říká Zuzana Roithová.

Čtěte také

Čím dál méně je i zájemců o očkování. Minulý týden dostalo první dávku na očkovacích místech v nemocnicích jen sedmdesát lidí a třetí posilovací dávku téměř dva tisíce zájemců. Z toho plynou i změny v organizaci vakcinace.

„Očkovací centrum na českobudějovickém výstavišti bude končit tento pátek. Všechny naše ostatní nemocnice už očkují v rámci ambulancí a po ukončení očkovacího centra se i vakcinace v Českých Budějovicích přesune do areálu nemocnice,“ upřesňuje koordinátor očkování v Jihočeském kraji Petr Studenovský.

Počet nových zájemců o očkování podle něj významně neovlivní ani nová vakcína Nuvaxovid. „V Jihočeském kraji projevilo zájem o očkování touto látkou 524 lidí, v republice je to něco přes osm tisíc, takže ani zájem o novou očkovací látku není takový, aby nám to razantně zvedlo proočkovanost,“ dodává.

Celková proočkovanost obyvatel Jihočeského kraje je víc než šedesát procent. Ve věkové skupině nad šedesát let je naočkovaných devadesát procent lidí.

Spustit audio

Související