Povinné testování na covid ve firmách končí. Některé ale ještě chtějí využít své zásoby antigenních sad

20. únor 2022 10:42

Povinné testování ve firmách od půlky ledna odhalilo zhruba 169 tisíc covid pozitivních zaměstnanců. Uvádí to ministerstvo zdravotnictví. Podle nařízení vlády tento týden povinnost končí. Některé podniky ale stále mají velké zásoby antigenních sad. S testováním proto budou pokračovat dál.

„Testování pro nás určitě znamenalo zátěž. Dalo se to zvládnout, nicméně jeden kolega se tomu musel věnovat naprosto na úkor své běžné agendy,“ popisuje manažer bezpečnosti Budějovického Budvar Ludvík Bína.

Podnik má podle něj ještě v zásobě celkem tři tisíce antigenních testů. „Přešli jsme na dobrovolnou verzi testování pro zachování bezpečnosti kolegů a zdraví v podniku,“ dodává.

Naopak na českobudějovickém magistrátu bude testování povinné ještě do konce února. Úřad zaměstnává přibližně 550 lidí a momentálně má v zásobě asi osm tisíc antigenních testů.

Čtěte také

Jedním z důvodů, proč magistrát povinné testování zachovává, je stále relativně vysoký počet nově nakažených. „Chceme vědět, jakou máme nemocnost, kdo se potýká s covidem a kdo s něčím jiným, abychom měli přehled, jaká je situace na magistrátu,“ vysvětluje primátor Jiří Svoboda.

Českobudějovické Gymnázium Jírovcova konec povinného testování částečně vítá. Odpadne s ním časová i administrativní zátěž. Zásoby testů na škole jsou podle ředitele Pavla Kavříka minimální. „Stát dodával testy po částech, takže se velké zásoby nevytvářely, i pro zaměstnance jsme objednávali jen na určité období,“ říká.

Ministerstvo zdravotnictví teď ještě zvažuje, že navzdory původním plánům ponechá jeden PCR test měsíčně zdarma. Vedení resortu o tom chce jednat se zdravotními pojišťovnami.

Spustit audio

Související