Písničky pro Barborky a Báry v hudebním adventním zastavení i s Vánoční ukolébavkou Barbary Streisand

4. prosinec 2022

Důležité zastavení raného adventu, svátek svaté Barbory, nalezlo písničkovou ozvěnu pod Světly ramp. „Barborko, Barborko, otevři okno, dneska je hezký den,“ zpívá se ve starém rokenrolu po česku v podání Waldemara Matušky.

Jde o nostalgické ohlédnutí se šedesát let zpět v písničce vídeňského Čecha Bedřicha Nikodéma a textaře, básníka a novináře Jaromíra Hořce, který se narodil v Chustu na Ukrajině, dříve Podkarpatské Rusi, jako Jaromír Halbhuber. A nebyla to jediná kdysi úspěšná písnička této autorské dvojice.

Je zajímavé, že se tohoto roztomilého rokenrolu ujal v devadesátých letech rockový zpěvák a kytarista Olda Říha, samozřejmě s Katapultem, tedy v tu dobu s baskytaristou Jiřím Dědkem Šindelářem a bubeníkem Milanem Balcarem, a jako vzpomínkové okénko ho zařadil na cédéčko Chodníkový blues, které po mnoha letech doznalo vinylové podoby. A o rockovější Barborku s Katapultem nebudete ochuzeni.

Čtěte také

V Čechách jméno Barbora (z řečtiny cizinka) cize nepůsobí. Naopak má už dlouho mnoho domáckých podob jako Barunka, Baruška, Barča, Barka nebo Bára. A v těchto podobách, jakož i v jiných, proniklo do písniček jihočeské folkové kapely Devítka s manželskou dvojicí Honzou a Jindřiškou Brožovými, skupiny Jablkoň Michala Němce nebo zpěváka a herce Jiřího Štědroně.

Z půvabných zvyků minulosti spjatých se svátkem svaté Barbory 4. prosince zůstalo řezání větviček  třešní nebo višní, které se vloží doma do vázy s vodou tak, aby nejlépe na Štědrý den rozkvetly. Věříme, že barborky už zdobí vaše příbytky a že vám přinesou pohodu Vánoc.

Na cestě k nim si můžete poslechnout i Vánoční ukolébavku, Christmas Lullaby, od patrně nejslavnější nositelky tohoto jména v pop music – Barbary Stresiand.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související