Hluboké, uklidňující chlapské hlasy z ranku country and western mohou o adventu potěšit

28. listopad 2022

Bůh musel mít snad srdce kovboje, tuto písničku Stanislava Chmelíka a Miroslava Černého zpíval svým výrazným hlasem Vráťa Vyskočil, dlouholetá opora country kapely Taxmeni. A je to jedna z písniček, kterými bychom skrze Světla ramp chtěli přinést do vašich domovů pohodu a možnost zapomenout na nervozitu, napětí a negativní impulsy těchto měsíců. Myslíme, že tuto uklidňující schopnost mohou mít chlapské, hluboké hlasy z ranku country and western.

Budiž ty songy také dokladem, že hudba country and western již dávno není záležitostí své domovské země, tedy Ameriky, nýbrž přitahuje zájem lidí v různých koutech světa, včetně Čech a Moravy.

Styl country and western prochází generacemi. Tak tomu je v podstatě od poloviny 20. století, kdy se písničky vyšlé z lůna country music začaly dobře uplatňovat v širokém proudu populární hudby a dobře se umístily i na hitparádách.

Sneseme vám několik důkazů od interpretů, které nelze považovat za superhvězdy svého žánru, ale své místo v jeho dějinách bezpochyby mají.

Čtěte také

Tak třeba Claude Gray, který naplnil tím, že měřil „šest stop a palců pět“, jeden text Jana Vyčítala z Greenhorns. Ano, taková výška byla dopřána stále žijícímu zpěvákovi a ještě dříve rozhlasovému diskžokejovi Claudu Grayovi, kterému se kvůli tomu přezdívalo Tall Texan, Vysoký Texasan, v čemž je naznačen i jeho původ.

Claude Gray měl několik větších country hitů – a jedním z nich byla na počátku 60. let písnička I'll Just Have a Cup of Coffee (Then I'll Go), Dám si jen šálek kávy a pak půjdu.

Chlapských, zdrsnělých hlasů bude ale v pořadu více. Zastavte se s country zpěvákem s černou páskou přes pravé oko Dickem Curlessem, neukázněným bouřlivákem Leftym Frizzellem, Ladislavem Vodičkou zpívajícím text Jiřího Grossmannem nebo už skoro vánočním Gentlemanem Jimem Reevesem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.