Pavel Kroneisl: Středomořské klima na Lipně

12. srpen 2024

Odborníci tvrdí, že se k nám blíží středomořské klima. Tedy horká léta a velmi mírné zimy. Zjišťuji, že mají asi pravdu. Kolem Lipenského jezera se pohybuji už více než šedesát let. To je, myslím si, dost dlouhá doma na to, abych to mohl jako laik posoudit.

Například voda v Lipně se rozhodně otepluje. Letos má kolem 24 stupňů, což v minulosti rozhodně nebývalo. Pamatuju si léta, kdy tady do vody vstupovali pouze otužilci a mezi nimi moje mamka. Jenže o té její známí tvrdili, že si rozláme led a pak se jde koupat, a přitom nebyla v žádném klubu otužilců.

Dále se růst průměrných teplot projevuje kolem našeho domku, prostě zarůstáme čím dál tím víc. Byly doby, kdy jsme po celý rok viděli dolů do vsi. Teď ovšem na jaře zeleň vyrazí a za chvíli nám výhled sebere. Divizny dorůstají do výšky přes dva metry a vůbec mi to připomíná knížku Betty MacDonaldové Co život dal a vzal, která v ní píše o tom, že u nich na zahradě jaro nastartuje, zařadí rychlost a pak už se dá jenom koukat, kam to všechno poroste.

Rostliny lámou rekordy ve velikosti. Ono kdyby zběsile rostlo jenom to, co člověk kolem sebe cíleně pěstuje, tak by to bylo fajn. Jenže on stejně jede i plevel a řekl bych, že je ještě aktivnější.

Kdybychom se přírodě v boji s plevelem nebránili, tak nás prostě vystěhuje. Bojujeme s ním klasicky bez chemie a o to je to složitější. Já nejsem žádný zahradník, ale když vidím, jak záhon s poměrně vysokými kosatci téměř zakrývá něco zeleného, čemu se říká kozí noha, bere mě čert. To je plevel, který se likviduje vždycky špatně, ale teď dosahuje výšky přes půl metru a jeho listy jsou malé deštníčky.

Jestli se středomořské klima u nás ještě víc zabydlí, budeme asi na Šumavě časem pěstovat ananasy a podobné plodiny.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související