Pavel Kroneisl: Myš v osmém patře

23. září 2021

Asi každý, kdo žije na vsi, mi dá za pravdu, že mu různým způsobem znepříjemňují život myšky. Tihle malí domácí hlodavci se dokážou vyskytovat doslova všude.

Já to řeším pastičkami, ale je to opravdu boj s větrnými mlýny.

Vždycky, když se myšky objeví, vzpomenu si na svého někdejšího kolegu z práce Zdeňka. Jednou ráno přišel do práce pobledlý a povídá: „Kamarádi, přestanu pít. Musím, měl jsem delirium. Včera odpoledne jsem viděl u nás doma v paneláku, v osmým patře na okenním parapetu myš. Koukala na mě a najednou byla fuč. Vyděsilo mě to tak, že jsem si k večeři nedal ani pivo. Moje žena se moc divila.“

Zdeněk byl celý den zasmušilý a nebyla s ním  žádná sranda. Vůbec se nám ho nepodařilo rozveselit a pozvání na pivo po práci rázně odmítl, což bylo u něj neslýchané.

Druhý den ovšem vplul Zdeněk do kanceláře celý rozzářený a samá sranda. Hýřil dobrou náladou. Povídám mu: „Hele, co se ti tak povedlo, včera jsi byl zosobněná chmura a dneska tohle.

„Nebudeš  mi to věřit, ale ta myš včera u nás doma byla živá, žádný delirium! Objevila se znova, nejdřív zaječela moje žena a pak se mi podařilo myšku chytit. Samou radostí jsem ji šel vypustit ven do přírody.“

A dodal: „Umíš si to představit? Živá myš v paneláku? Za oknem? V osmým patře? To se mi nikdo nemůže divit, že jsem z toho blbnul.“ No, měl vlastně pravdu.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Horní Planá

    Teprve docela nedávno jsem si uvědomil, jak zásadní je pro můj život Lipensko. Oblíbil jsem si ho už při výletech v dětství, teď tu už nějaký pátek trvale žiju.

  • Pavel Kroneisl: Ať žije parní lokomotiva

    Jako malý jsem měl to štěstí, že jsem měl dědu, který se mi hodně věnoval a nic, co mi dělalo radost, mu nebylo zatěžko. Jeden z těch zážitků je pro mě nezapomenutelný.

  • Pavel Kroneisl: Chvála Šumavy

    Vydali jsme se před pár dny s partou známých na výlet centrální Šumavou. Najali jsme si autobus, aby nikdo z nás nemusel řídit a všichni jsme se mohli věnovat krásám okolí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.