Pavel Kroneisl: Mazaná taktika

12. březen 2024

Kolektivní sporty se samozřejmě řídí jasnými pravidly, ale také je u nich velmi důležitá taktika. Když zůstanu třeba u těch u nás nejpopulárnějších kolektivních sportů, jako je fotbal a hokej, tak je to naprosto jasné.

Tady se o taktice při zápase hovoří velice často. Někdy se ale taktizuje už mnoho hodin před samotným zápasem.

Bylo to v někdejším východním Německu, tedy hodně dávno. Přijeli jsme tehdy coby jihočeská novinářská fotbalová jedenáctka do družebního města Suhl v Durynském lese. S domácími novináři jsme měli hrát zápas v rámci oslav Dne tisku.

Bylo nás celkem třináct, tedy na střídání pouze dva hráči. Pozor, to je důležité! Němci nás přivítali v místním Sportklubu. Nejdříve nám gratulovali, protože Jan Kodeš právě vyhrál tenisový Wimbledon. Řeč ovšem přešla hned na fotbal. Němci nám slibovali tvrdou porážku, protože rok předtím u nás potupně prohráli.

Součástí sportovního areálu byla velká hospoda, kam jsme byli přátelsky pozváni na večeři. Tam už seděli naši soupeři, bylo jich rozhodně víc než nás a vesele se bavili. Nikoho z nás nenapadlo čout nějakou čertovinu, a to byla chyba. Bezstarostně jsme si přisedli a popíjeli. Zábava končila hodně po půlnoci.

Naše vstávání druhý den nebylo nic moc a sháněli jsme se hlavně po něčem k pití. Utkání mělo začít naštěstí až ve 13 hodin, takže jsme se stihli dát jakž takž dohromady. K pohodě to ovšem mělo daleko.

Když jsme dorazili na hřiště, zůstali jsme doslova paf. Proti nám totiž nastupovali úplně jiní borci, než se kterými jsme seděli skoro do rána v hospodě. Němci na nás použili mazanou taktiku picího komanda. To s náma zvesela popíjelo, a druhé komando nás teď mělo rozdrtit na hřišti.

Když jsme se ohradili, bylo nám řečeno, slíbili jsme vám krutou odvetu. A taky byla. Náš výkon byl všelijaký a všichni jsme hodně trpěli. Ale přesto, anebo právě proto, že jsme bojovali doslova ze všech sil, jsme vyhráli 6:4.

I když po probdělé noci a více než devadesáti minutách na hřišti notně unavení, byli jsme na tento výsledek patřičně hrdí a německým kolegům jsme se smáli. Jejich mazaná taktika jim tentokrát nevyšla.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Šumavský masopust

    Rád vzpomínám na jeden šumavský masopust, který jsem kdysi jako mladý zažil v Javorníku nedaleko Vacova. Vylouplo se nádherné nedělní ráno. No, a najednou velký kravál.

  • Pavel Kroneisl: Kamarád pes

    Máme kamaráda Honzu, který bydlí v nedaleké osadě Pasečná. Čas od času k nám zajede na kafe. Nejdřív ale dopředu zavolá. V tu chvíli náš jezevčík Black zpozorní...

  • Pavel Kroneisl: Letošní šumavská zima

    Letošní šumavská zima je poněkud zvláštní. Přišla vcelku nenápadně už v listopadu – drobný mráz a pozvolné sněžení. A najednou bác, nasadila tvrdý kalibr, mínus 18 stupňů.