Pavel Kroneisl: Letošní šumavská zima

10. leden 2024

Letošní šumavská zima je poněkud zvláštní. Přišla vcelku nenápadně už v listopadu – drobný mráz a pozvolné sněžení. A najednou bác, nasadila tvrdý kalibr, mrazivé dny – až mínus 18 stupňů – a bylo jich hodně.

Bylo to tvrdé, ale to, co přišlo potom, bylo ještě horší. Už na začátku prosince napadlo během noci a jednoho dne neuvěřitelných 70 centimetrů sněhu! Takovou jednorázovou nadílku nepamatovali ani zdejší osmdesátiletí rodáci.

Pro mě to znamenalo, že jsem šel opět posilovat do svého venkovního fittnes centra. Tedy vzal jsem šornu a dva dny od rána do odpoledne odklízel sníh. Kromě žvýkacích svalů jsem při téhle zimní volnočasové aktivitě zapojil snad všechny svaly.

A zima si s námi pohrávala dál. Oteplilo se, začalo střídavě tát a v noci přimrzat. Z trávníku před naším domkem bylo dokonalé kluziště.

Když jsem na něm podruhé nepříjemně upadl, sáhl jsem k radikálnímu řešení. Vzal jsem železnou tyč a palici a do milého trávníku jsem udělal několik odvodňovacích děr hlubokých kolem jednoho metru. To abych se dostal pod zmrzlou vrstvu země a voda se začala vsakovat. Povedlo se. A můj vynález se osvědčil i při přívalových deštích, kterými nás letošní šumavská zima obdařila krátce poté.

Taky u nás tuhle zimu hodně foukalo, vítr nám několikrát, vždy na několik hodin, sebral elektrický proud. A teď přijdou zase silné mrazy.

Zima na Šumavě toho umí opravdu hodně. Ale naučil jsem se s tím počítat. Proto mám připraveny šorny, lopaty, ale také svíčky a baterky, protože je známo, že kdo je připraven, není překvapen.

A jen tak mimochodem očekávám vděk od hydrologů, protože díky mým vrtům od nás voda neodtéká, ale hezky se vsakuje.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Advent

    Adventní čas mám moc rád. Byly doby, kdy se u nás o adventu oficiálně vůbec nemluvilo. I před Vánoci zůstávalo vše šedivé a nijaké.

  • Pavel Kroneisl: Žena a bomba

    Když jsme budovali domek, dával jsem pozor, abychom nebyli odkázáni pouze na jeden druh energie. Máme kamna na dříví, pomocné elektrické přímotopy a sporák na propan butan.

  • Pavel Kroneisl: Vtipné historky

    Poslouchal jsem nedávno kamaráda, jak líčil jeden svůj neveselý životní zážitek s takovou dávkou nadsázky a humoru, že jsme všichni kolem doslova řvali smíchy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.