Pavel Kroneisl: Kamarád pes

26. leden 2024

Máme kamaráda Honzu, který bydlí v nedaleké osadě Pasečná. Čas od času k nám zajede na kafe. Nejdřív ale dopředu zavolá, jestli jsme doma a že se zastaví. V tu chvíli náš jezevčík Black zpozorní, začne větřit, poštěkávat a nervózně pobíhat po domku.

On je totiž s Honzou obrovský kamarád a vítá ho víc než členy své rodinné smečky. Štěká při průjezdu každého auta kolem domku, snaží se probourat dveřmi ven, je naprosto nezvladatelný, prostě blbne na kvadrát.

Trvalo nám nějakou dobu, než jsme přišli na to, že takhle jančit začne pokaždé, když po odložení telefonu řeknu své ženě, že volal Honza a že se u nás zastaví.

Ovšem co se děje, když Honza vejde do dveří, to si neumíte představit. Měří přes 180 centimetrů, ale náš Black, jezevčík, se mu snaží vyskočit až nad hlavu. Marné je naše okřikování a snažení se ho umravnit. Honza je prostě jeho nejlepší kamarád a v té chvíli jsme my – panička a páníček – naprosto vymazáni.

Honza má problém napít se kafe, protože má zmítajícího se psa neustále na klíně. Ten se jej snaží velice vehementně umýt, možná až vylízat ze světa. Je to neuvěřitelný brajgl a všichni se tím bavíme. Kupodivu i tolik „obletovaný“ Honza.

Že náš pes miluje všechny návštěvy, které vždycky okázale vítá, víme už dávno. Ovšem to, co předvádí s Honzou, jsem za více než třicet let, co chováme jezevčíky, nezažil.

S Honzou nestačíme ani pořádně probrat fotbal a hokej, protože nám do všeho kecá náš pejsek. Tak vlastně nevím, jestli Honza jezdí z Pasečné na návštěvu k nám, nebo k Blackovi. Ale ono je to vlastně jedno, vždycky je to velká zábava pro všechny.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Letošní šumavská zima

    Letošní šumavská zima je poněkud zvláštní. Přišla vcelku nenápadně už v listopadu – drobný mráz a pozvolné sněžení. A najednou bác, nasadila tvrdý kalibr, mínus 18 stupňů.

  • Pavel Kroneisl: Advent

    Adventní čas mám moc rád. Byly doby, kdy se u nás o adventu oficiálně vůbec nemluvilo. I před Vánoci zůstávalo vše šedivé a nijaké.

  • Pavel Kroneisl: Žena a bomba

    Když jsme budovali domek, dával jsem pozor, abychom nebyli odkázáni pouze na jeden druh energie. Máme kamna na dříví, pomocné elektrické přímotopy a sporák na propan butan.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.