Pavel Kroneisl: Chvála dvanácettrojky

7. červenec 2022

Když jsme kdysi stavěli náš domek u Lipna, potýkali jsme se se dvěma velkými problémy. Jak sehnat materiál a jak ho přivézt. Ten druhý jsem vyřešil tím, že jsme koupili Škodu 1203.

Tehdy to u nás bylo velmi rozšířené auto. „Dvanácettrojky“ se využívaly jako sanitky, vozily se s nimi lahůdky, na rozvozy v nich jezdili i pošťáci. Byla to totiž tenkrát kromě východoněmeckého Barkasu, což byl dvoutakt, jediná dostupná dodávka na našem trhu.

Já jsem tu naši pořídil v jednom českobudějovickém autobazaru za šest tisíc korun. Milá „dvanácettrojka“ byla nepojízdná, ale to mi nevadilo, protože jsem ji s pomocí kamarádů velice rychle vyladil a Lízinka, jak naši dodávku pojmenovala naše tehdy malá dcerka, frčela, jen to svištělo.

No frčela, kdo tahle auta znal, ví dobře, že plně naložená nesměla vidět kopec. Já jsem měl vždy na cestě dva. Větřní a Světlík. V obou se velice těžko předjíždí. Umíte si asi představit léto, pozdní páteční odpoledne a národ valící se na Lipno. A ejhle! V kopci naložená Lízinka jedoucí rychlostí dvacet kilometrů v hodině!

No, co budu líčit. Díky otevřenému okénku, ze kterého jsem vždy – pravda trochu provokativně – vyložil loket, jsem si od předjíždějících řidičů vyslechl své.

Ale na tohle auto vzpomínám často, vždycky říkám, že kromě cihel, písku a trámů na krov jsem s Lízinkou na stavbu odvezl vše. A vzpomínají na ni také někdejší děti ze vsi, dnes už téměř padesátníci. Vozil jsem je totiž do letního kina v Lipně nad Vltavou.

Dnes už to mohu prozradit, je to moc dávno. Někdy nás totiž v naší Lízince jelo i dvacet. Prostě „dvanácettrojku“ i přes některé její nedostatky jenom chválím.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.