Pavel Kroneisl: Když má pes správný výcvik

3. červen 2022

O tom, že patřím mezi pejskaře, jsem v Rozhlasových sloupcích mluvil už několikrát. Patřil k nim kdysi i můj bratr. Měl krásnou fenku německého ovčáka jménem Nina.

Protože byl absolventem Střední veterinární školy, tudíž odborník, poskytl své fence náležitý výcvik. Dokázal to, že mu byla naprosto oddaná a dokonale ho hlídala.

To jsme se třeba jednou koulovali na zahradě u chalupy a Nina vesele chytala létající hroudy sněhu. Až do chvíle, kdy jsem se rozběhl proti bráchovi, že ho řádně trefím. Než jsem stačil hodit, ležel jsem hubou ve sněhu a na zádech jsem měl vrčícího psa. Brácha jenom prohlásil: „Vidíš, nemáš si začínat.“

Lepší zážitek ovšem měl můj táta. To bylo v létě, krásné počasí, táta v kuchyni vařil, okna byla dokořán a Nina se poflakovala po zahradě. Ona byla vycvičena zvláštně. Do zahrady pustila kohokoliv. Tam ho ale velice nenápadně pozorovala a běda, když chtěl odejít. To si stoupla před branku, vytáhla pysky, ukázala řádné bílé zuby a bylo po srandě.

A něco podobného se stalo právě tenkrát. Táta najednou ze zahrady slyšel volání: „Pojďte si sem, pojďte si sem, odvolejte toho psa, pomoc!“ Rychle vyběhl ven a co tam uviděl, ho pobavilo. Na zeď baráku byl zády přilepen příslušník VB, hlídačka Nina mu stála packami na výložkách a temně mu vrčela tak deset centimetrů před obličejem.

Táta psa odvolal a samozřejmě ho pochválil, což se esenbákovi nelíbilo, ale co mohl dělat. Tahle příhoda se rychle roznesla po vsi, Nina byla slavná, ale od té doby se k našim návštěvy raději ohlašovaly předem.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.