Pavel Kroneisl: Co přinesl život

22. březen 2022

Tak jsem se prokodrcal životem k sedmdesátce. Najednou je tady a jenom zírám, jak to všechno uteklo. Je na co vzpomínat, ale zároveň je to takové divné.

Můj o pár let starší kamarád v tomhle věku vždycky říkal: „Když se ráno probudíš a nic tě nebolí, tak jsi mrtvej.“

No, tak hrozný to zase není. Ještě se nerozpadám a taky moc neblbnu, tedy alespoň doufám. I když, co jsem dřív dělal hodinu, mi teď trvá tři a těžší práce víc bolí.

Teprve se sedmdesátkou za krkem mi plně dochází postřeh moudrého Jana Wericha, který kdysi v rozhovoru s panem Janouškem, redaktorem Mladého světa prohlásil: „Víte, Janoušku, vono stáří je vůl.“

Měl pravdu. Stejně jako Miroslav Horníček, který říkal, že moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.

Byli to oba chytří pánové a já si jich hluboce vážím. Věk přináší hlavně zkušenosti. A snad je člověk i více tolerantní, protože si říká: Vážení, ono tohle všechno už tu jednou bylo. Není to sice obecná pravda, ale platí to v mnoha případech.

Prostě ona sedmdesátka přece jenom nutí k zamyšlení. A opět se vracím k Janu Werichovi, který v jedné ze svých forbín říkal, že čas je pojem relativní. Měl pocit, že je mu sto a pak si něco přečetl a bylo mu najednou osm.

Básníku Jaroslavu Vrchlickému říkali v padesáti „velebný kmete“. A dobré je taky moudro, které ani nevím, kdo řekl. Že totiž stáří rádo udílí dobré rady, protože už nemůže dávat špatné příklady.

Tak vážení spoluvěkovníci, buďme rádi, že ještě jsme. A vy mladší, nebojte se, taky se dočkáte.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Šumava umí své

    V průběhu let jsme na Šumavě zažili mnohé, teď mám na mysli počasí. Tropická vedra, sněhové přívaly, průtrže mračen i poklidné přívětivé dny podzimního indiánského léta.

  • Pavel Kroneisl: Extra dárek k MDŽ

    Na jedno „em dé žet“ si pamatuju obzvlášť dobře. Moje žena mi tenkrát řekla: „Pavle, já si letos k MDŽ přeju, abys už konečně odstrojil vánoční stromeček.“

  • Pavel Kroneisl: Chvála pohybu

    Nedávno jsem slyšel v rádiu dvě relace na téma zdravý pohyb. Odborníci radili, co dělat a jaké pomůcky používat, abychom si tělo pěkně protáhli a utužili.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.