Pavel Kroneisl: Extra dárek k MDŽ

8. březen 2022

Na jedno „em dé žet“ si pamatuju obzvlášť dobře. Moje žena mi tenkrát řekla: „Pavle, já si letos k MDŽ přeju, abys už konečně odstrojil vánoční stromeček.“

Jo, fakt to tak bylo. Musím to vysvětlit. Totiž – k Vánocům mi tenkrát přivezl kamarád z novohradských lesů stromeček, jaký jsem nikdy před tím neviděl. Byla to krásně hustá špička 30 metrů vysoké jedle poražené právě na Štědrý den, navíc obsypaná spoustou šišek.

Stromek jsem umístil do ložnice, kterou jsem ale musel vzhledem k jeho velikosti poněkud přestěhovat, což se mé ženě samozřejmě vůbec nelíbilo, a hned jsem ho náležitě nazdobil. Kdokoli k nám tenkrát na Vánoce zavítal, stromeček obdivoval.

Každý večer jsme si jej s naší malou dcerkou rozsvítili a okouzleně na něj zírali. Žena naše nadšení stále nesdílela. Aby totiž stromeček vydržel dlouho zelený a neopadal, vypnul jsem hned na Štědrý den v ložnici topení. A zima byla tenkrát docela chladná.

Skončil prosinec, minul leden i únor a naše krásná jedle stále zářila v ložnici. Větve byly sice už trochu ohnuté, ale nespadla z něj jediná jehlička. Šišky se mírně rozevřely a krásně voněly.

Byla to prostě paráda a já jsem si říkal, že by nám náš novohradský zázrak mohl vydržet třeba až do příštích Vánoc. Jenže pak přišlo ono přání k MDŽ a já jsem tedy milý vánoční stromeček 8. března odstrojil.

Vzbudil jsem velké podivení celého okolí, když jsem jej vyhazoval z okna ze čtvrtého patra našeho domu a nesl ke kontejneru. Venku už kvetly sněženky a krokusy a já byl mnohými považován za pěkného magora. Ale splnil jsem tenkrát svojí ženě k MDŽ její velké přání.

Milé ženy, možná máte i vy v záloze nějaké kuriózní přání, zkuste ho vyslovit nahlas, a třeba vám bude právě dnes splněno.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Chvála pohybu

    Nedávno jsem slyšel v rádiu dvě relace na téma zdravý pohyb. Odborníci radili, co dělat a jaké pomůcky používat, abychom si tělo pěkně protáhli a utužili.

  • Pavel Kroneisl: Sporťáci

    Cyklistický Závod míru byl kdysi velký podnik a v etapách se vystřídala řada později hodně známých jezdců. Tenhle závod byl samozřejmě také ve středu zájmu médií.   

  • Pavel Kroneisl: O dětské logice

    Moc rád poslouchám Rodinnou abecedu vysílanou touto stanicí ráno mezi šestou a sedmou hodinou. Ivana Šimánková uvádí méně známé výrazy a dotazovaní mají říci, o co jde.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.