Pavel Kroneisl: Chvála pohybu

11. únor 2022

Nedávno jsem slyšel v rádiu dvě relace na téma zdravý pohyb. Odborníci radili, co dělat a jaké pomůcky používat, abychom si tělo pěkně protáhli a utužili.

Bylo to všechno rozhodně zajímavé, ale já mám, prosím pěkně, ještě jednu radu, je prostá, totiž žít na vsi.

Tady mám své argumenty. V zimě ráno kouknu z okna a je mi jasné, že minimálně dvě dopolední hodiny strávím ve fitku. Během odklízení sněhu si kromě žvýkacích dokonale protáhnu snad všechny svaly v těle.

V létě to zase jistí sekačka, mám elektrickou a bez pojezdu. Sekám jednou týdně a trávník kolem našeho domku má k rovnému anglickému pažitu daleko, což znamená, že musím střídat směry sekání. Opět slušná porce pohybu.

Topívali jsme dřevem a to je vůbec paráda. Složit polena, nařezat, poštípat a pak zase složit, tentokrát polínka do kůlny. Vždycky jsem říkal, že dřevo mě zahřeje třikrát. Při řezání, při štípání a pak konečně v kamnech.

Od tohoto způsobu vytápění jsme ale upustili, na Šumavě je totiž paradoxně čím dál složitější sehnat dobré palivové dříví. Teď topíme dřevěnými lisovanými briketami. Je to po všech stránkách lepší.

Ovšem ten pověstný háček tady zase visí. Na jedné paletě je sto balíků po deseti kilech, čili  tuna. Sice to přivezou a složí před barák, ale potom je třeba naložit brikety na kolečko, odvézt  ke kůlně a tam zase složit. Při dvou paletách, které většinou kupujeme, jsou to navzpírané čtyři tuny. Zase tedy slušná rozcvička.

No a obchod máme zhruba kilometr od domku, což jsou sem a tam kilometry dva. Opět pravidelný pohyb a dokonce ten nejvíce doporučovaný, tedy chůze, a to z kopce do kopce se zátěží na zádech.

I z toho mála, co jsem říkal, je jasné, že při životě na vsi ušetříte za fitness centra, za nákladné tělocvičné pomůcky a navíc vše provozujete na zdravém čerstvém vzduchu.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Sporťáci

    Cyklistický Závod míru byl kdysi velký podnik a v etapách se vystřídala řada později hodně známých jezdců. Tenhle závod byl samozřejmě také ve středu zájmu médií.   

  • Pavel Kroneisl: O dětské logice

    Moc rád poslouchám Rodinnou abecedu vysílanou touto stanicí ráno mezi šestou a sedmou hodinou. Ivana Šimánková uvádí méně známé výrazy a dotazovaní mají říci, o co jde.

  • Pavel Kroneisl: Odborník je odborník

    Můj táta pracoval v Motoru Jikov, což byla tenkrát továrna, která vyráběla karburátory. Byla to jediná součást automobilového motoru, které dokonale rozuměl.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.