Patří k němu škrcení i páky, ale brazilské jiu-jitsu je bezpečný a chytrý sport, říká trenér a lékař

16. listopad 2022

Na jihu Čech žijí pouze tři nositelé hnědého pásu v brazilském bojovém umění jiu-jitsu. Jedním z nich je Ivo Faflík z Českých Budějovic. Ten dokázal skloubit dvě zdánlivě nesourodé disciplíny. Ve volném čase je zápasníkem, v práci praktickým lékařem.

Jiu-jitsu přirovnává k judu nebo wrestlingu. Většina souboje se ale odehrává na zemi, kde je prostor pro škrcení i páky. „Souboj začíná vestoje, nicméně se snažíte soupeře hodit na zem a tam to pokračuje dál. Naše specifikum je v tom, že i když padneme do nějaké nevýhodné pozice, umíme z ní dobře utíkat. To je hlavní rozdíl oproti jiným úpolovým sportům,“ líčí Ivo Faflík.

K bojovému sportu se dostal při studiu vojenské medicíny v Hradci Králové, kde se stal členem Delta Gym Clubu. „Byla tam výborná atmosféra, to mě pohltilo. I po škole v Praze nebo po návratu na jih Čech jsem s brazilským jiu-jitsu pokračoval pod černým pásem a zároveň mým kamarádem Robertem Keňo, který zastřešuje akademii Bulletproof,“ vypráví zápasník, který v současné době už také působí jako trenér.

Čtěte také

Praktický lékař Ivo Faflík vlastní hnědý pásek v brazilském jiu-jitsu. Pásy se podle jeho slov nepřidělují často. „V celé České republice je v současné době okolo 45 černých pásů. Jeho zisk trvá deset i více let. Hlavní roli hraje technická, ale i psychická vyspělost,“ říká.

„Brazilské jiu-jitsu je hrdý sport a pásy se tam dávají skutečně málo, takže už něco znamenají. Do určité míry jdete příkladem ostatním a nemělo by se stávat, že si vysokým pásem budete honit své ego na začátečnících,“ dodává.

Jemu samotnému se na tomto bojovém umění líbí, že se dá reálně využít v sebeobraně nebo i pro zápasy MMA a zároveň se dá dělat bezpečně. „I když jsou jeho součástí nebezpečné prvky, tak na sebe se soupeřem vzájemně dáváte pozor. Snažíte se toho člověka donutit, aby to vzdal, ale zároveň mu nechcete ublížit. Je to hodně chytrý sport. Pokud to nevymyslíte, tak to prakticky neproběhne,“ vysvětluje.

Celý rozhovor s trenérem brazilského jiu-jitsu Ivo Faflíkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související