Ořechovka – lék na žaludeční potíže

Recept na ořechovku poslala do pořadu Dámská jízda Hana Melmerová z Křemže. „Dostali jsme ho od známého. Je několikrát prověřený a ověřený, stoprocentně účinný při žaludečních potížích. Stačí opravdu stopečka a je po bolesti,“ napsala.

Ingredience
  • 1 litr alkoholu – slivovice, líh 60% (stačí 50, možná i 45%)
  • 15 vlašských ořechů
  • 80 až 100 gramů cukru
  • celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • 4 celé badyány

Ořechy musí být měkké, zelené. Mají se trhat nejpozději 15. července.

Ořechy rozkrájíme nerezovým nožem na plastové podložce na čtvrtky, vložíme do sklenice i se šťávou, kterou pustí při krájení.

Zalijeme alkoholem, uzavřeme a dáme na slunné místo. Louhujeme 4 až 6 týdnů.

Poté slijeme do jiné nádoby přes husté síto (můžeme použít dámskou silonovou punčochu) a necháme ještě vykapat.

Do výluhu přidáme cukr, kousek celé skořice, hřebíčky, badyán a necháme louhovat 2 až 3 týdny.

Nakonec opatrně slijeme, aby kal zůstal na dně. Můžeme ještě jednou přecedit přes filtrační papír. A lék je na světě!

Související

  • Kořeněný jablečný nápoj

    Recept na netradiční nápoj, který může být vzpruhou v sychravých podzimních dnech, poslala do pořadu Dámská jízda paní Michaela z Prahy. Základem nápoje je jablečný mošt.

  • Inspirace na smoothie, skvělé koktejly z ovoce a zeleniny

    Smoothie drinky, husté koktejly z ovoce, zeleniny, nebo obojího současně, mohou být zajímavým a zdravým osvěžením letního jídelníčku. Dnes jsou velmi módní záležitostí.

  • Šípkový čaj

    Šípek působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a je to jeden z nejlepších léků proti paradontóze. Nejčastěji se šípky využívají pro přípravu čaje.