Ocelové pruty a masivní socha na zdi. V budějovickém Domě umění vystavuje sochař Antony Gormley

9. duben 2019

Jeho díla byla k vidění v prestižních galeriích po celém světě, teď se představuje na jihu Čech. Českobudějovický Dům umění uvádí výstavu světoznámého britského sochaře Antony Gormleyho.

Jedna z největších osobností současné výtvarné scény v expozici s názvem Present neboli Přítomnost kombinuje abstraktní a figurální tvorbu. Prostory galerie umělec sám navštívil v loňském roce a koncepci výstavy tak připravil přímo na míru.

Dům umění propojil ocelovými tyčemi. „Ocelové pruty jsou napnuté mezi stěnami a okupují celý prostor. Gormley k tomu přistoupil tak, že z celého prostoru udělal jednu velkou sochu, která je propojená lany, a člověk se stává součástí té instalace,“ popisuje kurátor Michal Škoda.

Zaujme také skulptura těla z masivní litiny. Váží 630 kilogramů a je horizontálně připevněná ke stěně. „Jedná se o odlitek Antony Gormleyho, protože on od počátků své figurální tvorby pracuje se svým tělem. To byl takový první impuls, od kterého se odvíjely další věci. Poměrně dlouho pracoval jen se svým odlitkem, postupně přibyly i odlitky lidí z jeho okolí,“ vysvětluje kurátor.

Autor obří mouchy a Humanoidů: Věřím, že sochy patří do ulic více než do galerie

Sochař Michal Trpák

Již devátým rokem se v létě na různých místech Českých Budějovic objevují velké sochy. Výstavu Umění ve městě, která se v posledních letech rozšířila i do Hluboké nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí, organizuje místní sochař Michal Trpák. Do jižních Čech přiváží díla výtvarníků napříč generacemi.

Ten měl dokonce možnost osobně navštívit sochařův ateliér v Londýně. „Má v takovém industriálním prostoru velký ateliér, kde pracuje asi 25 lidí. Věnují se administrativě, ekonomice, ale hlavně má asistenty na samotnou práci se železem,“ vypráví.

Výstavu děl Antony Gormleyho označuje Michal Škoda za technicky vůbec nejnáročnější instalaci během svého dvaadvacetiletého působení v budějovickém Domě umění. Zájemci si tu mohou expozici prohlédnout do 28. dubna.

Na výstavu v Domě umění nahlédl kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná devadesátiny Milana Kundery a Regionální ozvěny Febiofestu, přidává tip na dobrou knihu a radí, jak hlasovat o nejlepší audioknize roku.

Spustit audio

Související