Herec Jiří Hrzán bude mít v Táboře sochu balancující na jedné noze

19. únor 2019 15:38

Jiří Hrzán bude mít v Táboře sochu. Tento osobitý herec se ve městě narodil a v tamním Divadle mladých začala i jeho kariéra. Bronzová plastika má stát u místního gymnázia, které představitel řady divadelních i filmových rolí navštěvoval. 

S myšlenkou odlít a instalovat sochu k nedožitým 80. narozeninám Jiřího Hrzána přišlo sdružení Hrzán sobě. „Napadlo to mého kamaráda a zakladatele sdružení Patrika Kučeru, kterému byla inspirací například socha Freddieho Mercuryho ve švýcarském Montreux nebo Julia Satinského v Bratislavě,“ říká členka sdružení Jitka Podvalská.

Socha má stát u opěrné zdi gymnázia Pierra de Coubertina. „Mně přijde, že snad v Táboře není lepší místo. Tady je vhodný výškový rozdíl a podoba sochy si takové místo žádá, protože postava balancuje na pravé noze. To je ta známá záliba Jiřího Hrzána v pohybu ve výškách, což mu nakonec bylo i osudným,“ komentuje starosta Štěpán Pavlík.

Sdružení Hrzán sobě uspořádalo na budoucí podobu plastiky sochařskou soutěž, do které se přihlásili umělci z celé České republiky. „Vítězný návrh je od sester Melkusových. V současné době je vyroben sádrový model a forma, která je připravená na odlití sochy z bronzu,“ dodává Jitka Podvalská.

Do Jindřichova Hradce se vrátila socha plukovníka Švece. Vytiskli ji na 3D tiskárně

Socha plukovníka Švece v Jindřichově Hradci

U příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa se do Jindřichova Hradec vrátila socha plukovníka Švece. Ten se proslavil jako legionář v bitvě u Zborova.

Členové sdružení konzultovali podobu sochy s hercovou rodinou, představili ji i veřejnosti. Nápad se lidem v Táboře líbí. „Mně určitě, měla jsem ho moc ráda,“ říká jedna z obyvatelek.

Osobně Jiřího Hrzána znal táborský malíř Aleš Slavík. „Měl takového bílého Saaba, řídil zásadně bos, vždycky si sundal boty i ponožky, to bylo zajímavé, a celou cestu zpíval, byla s ním sranda,“ vzpomíná.

Na sochu Jiřího Hrzána je třeba 600 tisíc korun. Polovinu z této částky se už podařilo sehnat sdružení Hrzán sobě díky veřejné sbírce a benefičním akcím, zbývající část by mělo zaplatit město.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související